Veelgestelde vragen

Rentevastperiode

Rentevastperiode

 • Waarom krijg ik deze brief?

  Deze brief is vooral bedoeld om je te informeren over het einde van jouw rentevastperiode. Op dat moment geldt er namelijk een nieuw rente­percentage voor je leningdeel. Dit percentage kan veel verschillen met je huidige percentage. Het kan dan ook grote gevolgen hebben voor het maandelijks te betalen bedrag. Het is verstandig om je tijdig te oriënteren op jouw mogelijkheden.

  Laat je hiervoor goed adviseren door een financieel adviseur.

 • Kan ik nu al voor deze rente kiezen/kan ik nu al de rente vastzetten?

  Deze brief is vooral bedoeld om je te informeren over het einde van jouw rentevastperiode. Daarnaast krijg je alvast een indicatie van de actuele rentes.

  Je kunt wel altijd je rentevastperiode tussentijds vernieuwen. Als je dit tussentijds doet, kunnen er kosten aan verbonden zijn. Laat je altijd goed adviseren of het tussentijds vernieuwen van de rentevastperiode gunstig is.

 • Wat zijn de eventuele kosten als ik de rente nu wil vastzetten?

  Dat moeten we voor je berekenen. Als je een be­rekening wilt ontvangen samen met een officiële aanbieding, dan kun je deze opvragen via klantenservice@reaal.nl of 072 - 519 40 00.

 • Wat gebeurt er als ik nu niets doe?

  Deze brief is bedoeld om je te informeren. Je hoeft op dit moment niets te doen. Het is wel verstandig om je tijdig te oriënteren op jouw mogelijkheden. Laat je hiervoor goed adviseren door een financieel adviseur.

 • Wie is mijn adviseur?

  Je kunt zelf een financieel adviseur kiezen. Op deze site kun je een adviseur in de buurt zoeken.

 • Moet ik de tussenpersoon kosten betalen?

  Dat is mogelijk. Vraag voordat je het gesprek aangaat altijd hoeveel de kosten van het advies zijn.

 • Kan ik korting krijgen op de rente?

  Nee, de rente­percentages bepalen wij zelf niet. Wij werken met externe geldverstrekkers. Zij bepalen de rentes. Er is voor ons geen mogelijkheid om een korting te geven.

 • De rentes zijn erg hoog, welke mogelijkheden heb ik om mijn lasten lager te maken?

  Of er mogelijkheden zijn, hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en de voor­waarden van je hypotheek. Een financieel adviseur kan je helpen om te bepalen welke mogelijkheden er zijn en welke voor jou het beste zijn. Voorbeelden van mogelijkheden:

  • Kiezen voor een langere of kortere rentevastperiode dan dat je nu hebt;
  • Wijzigen van aflosvorm;
  • Als je gaat verbouwen, kun je misschien de hele hypotheek oversluiten naar NHG;
  • Extra aflossen;
  • Extra storting in je verzekering;
  • Hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker (Let op; hier zijn kosten aan verbonden)
  • Als je een tophypotheek heb gesloten en de waarde van je woning is (fors) gestegen dan kan de topopslag van je hypotheek misschien vervallen.
 • Waar kan ik de rentes volgen?

  Je vindt de rentetarieven van jouw hypotheek via de pagina Hypotheekente.

 • Wat moet ik doen als ik het rente-aanbod krijg?

  Het is erg belangrijk dat je een keuze aan ons doorgeeft. Laat je daarom adviseren door een financieel adviseur. Als je geen keuze doorgeeft, wordt de rente voor een periode vastgezet. Meestal is dat 5 jaar. Dit is zo bepaald in de algemene voor­waarden van je hypotheek.

  LET OP: ontvang je een aanbieding voor meerdere leningdelen? Stuur dan ook voor alle leningdelen een ingevuld en getekend exemplaar terug.

 • Is de rente in het aanbod ook de rente die ik moet gaan betalen?

  De rente in het aanbod is in principe de rente die je gaat betalen bij de rentevastperiode die je hebt gekozen. Het kan voorkomen dat de rente van de rentevastperiode die je hebt gekozen, op de verlengingsdatum van je rentevastperiode lager is dan het rente­percentage in het aanbod. In dat geval passen wij het rente­percentage aan naar het lagere rente­percentage. Bij een gestegen rente houd je het rente­percentage van ons aanbod. Je ontvangt het aanbod 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode in de brievenbus.

 • Wat wordt mijn maandlast als de nieuwe rentevastperiode ingaat?

  Dat hangt af van jouw hypotheek. Je betaalt rente over je hypotheek. Je kunt de maandelijks te betalen rente uitrekenen door voor elk leningdeel de volgende rekensom te maken: rente­percentage x bedrag leningdeel/12. Als je alle leningdelen bij elkaar optelt, zie je wat jouw totaal te betalen rente­bedrag is.

  Heb je bij jouw hypotheek een verzekering?
  Dan moet je voor jouw totale maandlast de premie voor de verzekering optellen bij de totaal te betalen rente.

  Heb je een spaarhypotheek?
  Als je een spaarhypotheek hebt, verandert de premie als het door jou te betalen rente­percentage wijzigt. Moet je meer rente betalen, dan gaat de premie omlaag. Moet je minder rente betalen, dan gaat de premie omhoog.

  Heb je een annuïteitenhypotheek?
  Dan betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente een aflossing. Bij een rentewijziging wordt dit maandelijkse bedrag opnieuw berekend. Omdat je elke maand aflost, betaal je steeds minder rente en steeds meer aflossing. Het is daarom moeilijk om uit te rekenen hoeveel rente je per maand betaalt. Je adviseur kan je helpen om dit uit te rekenen.

  Heb je een lineaire hypotheek?
  Omdat je elke maand aflost, betaal je elke maand minder rente. Je kunt volgens de hierboven genoemde rekensom elke maand uitrekenen hoeveel rente je die maand moet betalen.

 • Wat wordt de premie van de spaarhypotheek als de nieuwe rentevastperiode in gaat?

  Die moeten wij voor jou berekenen. Je kunt een be­rekening opvragen via klantenservice@reaal.nl of 072 - 519 40 00.

Help me nu

Help me nu

 • Veelgestelde vragen

 • Social media

  Stel ons je vraag en je ontvangt tijdens openingstijden binnen 1 uur een reactie.

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

 • Zelf regelen

  Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie of wil je je verzekering wijzigen?

 • Chat

  Direct antwoord op je vraag? Start de chat. Wij zitten voor je klaar!

  Chat met ons

  Sorry, op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar.

  Direct antwoord op je vraag? Start de chat. Wij zitten voor je klaar!

  Chat met ons

  Sorry, op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar.

  Waar gaat je vraag over?

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

 • Bellen

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

  072 - 519 40 00

 • Adviseur

  Je kan veel zelf doen, maar in sommige situaties is hulp van een onafhankelijk adviseur een goede keus.