Veelgestelde vragen

Overlijdensrisico­verzekering

Overlijdensrisicoverzekering

 • Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

  De Reaal Overlijdensrisico­verzekering geeft recht op een eenmalige uitkering als de verzekerde persoon overlijdt. Die noemen we de verzekerde. Dit kun je zelf zijn of iemand die je hiervoor hebt aangewezen. Je kunt ook 2 verzekerden opgeven.

  De verzekering keert uit als de verzekerde, of één van de 2 verzekerden, overlijdt nadat de verzekering is begonnen en vóór de met jou afgesproken einddatum van de verzekering.

  Let op: als alle verzekerden op de einddatum nog in leven zijn, dan is er dus geen recht op een uitkering.

 • Hoe kan ik de overlijdensrisicoverzekering aanvragen?

  Wil je de overlijdensrisico­verzekering aanvragen? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

  • Je vraagt de overlijdensrisico­verzekering online aan. Via de website helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze voor deze verzekering. Je krijgt van ons geen advies of de verzekering past bij je wensen en financiële situatie. Voor het aanvragen van deze verzekering rekenen wij kosten. Je vindt de kosten in het dienstverleningsdocument op onze website.
  • Je vraagt de overlijdensrisico­verzekering aan via je financieel adviseur. Heb je nog geen financieel adviseur? Vind een financieel adviseur bij jou in de buurt. Als je een financieel adviseur inschakelt, dan betaal je hiervoor. Bespreek daarom van tevoren met je financieel adviseur welk werk hij voor je gaat doen en wat je daarvoor moet betalen.
 • Welke premie betaal ik voor de overlijdensrisicoverzekering?

  Je betaalt de premie die met jou is afgesproken. Dit kan een periodieke premie zijn, die je per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar betaalt. De premie die je betaalt blijft gelijk gedurende de periode die met jou is afgesproken.

  Als je de overlijdensrisico­verzekering via een financieel adviseur bij ons aanvraagt, dan kun je ook één keer een bedrag storten. Dit noemen we een koopsom.

 • Wat gebeurt er als ik stop met premie betalen voor de overlijdensrisicoverzekering?

  Als je de afgesproken premie niet op tijd betaalt, dan krijg je van ons een herinnering om te betalen. Heb je 90 dagen na de afgesproken datum nog niet betaald? Dan stopt je verzekering. Je hebt dan geen recht meer op een uitkering.

  De overlijdensrisico­verzekering bouwt namelijk geen waarde op en kan dus niet doorlopen zonder premie. De verzekering verzekert alleen het risico op overlijden.

 • Welke kosten betaal ik voor de overlijdensrisicoverzekering?

  Bij het vaststellen van de premie is rekening gehouden met kosten. Deze kosten zijn een onderdeel van de premie. Dit zijn eerste kosten die nodig zijn voor het afsluiten van de verzekering, zoals het kunnen maken van een offerte en de kosten van de medische acceptatie. Daarnaast zijn er doorlopende kosten voor het beheer van de verzekering, het incasseren van de premie, het aanpassen van de verzekering als je daarom vraagt en het doen van een uitkering. Je vindt de hoogte van de kosten in de offerte die je krijgt als je de verzekering aanvraagt.

 • Betaal ik kosten voor advies, bemiddeling en distributie bij de overlijdensrisicoverzekering?

  Krijg je advies van een financieel adviseur of sluit je de verzekering via hem af? Dan berekent je adviseur waarschijnlijk advieskosten of bemiddelingskosten. Bespreek met je financieel adviseur hoe hoog deze kosten zijn en welke diensten je daarvoor krijgt.

  Als je je verzekering direct bij ons afsluit, dan moet je naast de premie voor je verzekering ook eenmalig distributiekosten betalen. We brengen de distributiekosten bij het aanvragen van de verzekering apart van de premie bij jou in rekening. Je vindt de hoogte van de distributiekosten in het dienstverleningsdocument. Dit document ontvang je bij je offerte en staat op de pagina van de overlijdensrisico­verzekering als je je premie hebt berekend.

 • Welke premie betaal ik voor de overlijdensrisico­verzekering als de verzekerde niet rookt?

  Rookt de verzekerde niet, of heeft hij of zij ten minste de afgelopen 2 jaar niet gerookt? Dan krijg je korting op de premie. Onder roken verstaan we het gebruik van elk middel dat nicotine bevat.

 • Welke aanvullende verzekeringen zijn er bij de overlijdensrisicoverzekering?

  Je kunt de overlijdensrisico­verzekering uitbreiden met een aantal verzekeringen om aanvullend verzekerd te zijn. De uitbreidingen zijn:

  • Premievrijstelling bij arbeids­ongeschiktheid
   Sluit je de overlijdensrisico­verzekering via een financieel adviseur bij ons af? Dan kun je ervoor kiezen om premievrijstelling bij arbeids­ongeschiktheid mee te verzekeren. Je betaalt dan geen of minder premie als een door jou opgegeven verzekerde arbeids­ongeschikt wordt. Nadat de verzekerde 104 weken (2 jaar) arbeids­ongeschikt is, nemen wij de premiebetaling geheel of gedeeltelijk over.

  Wil je premievrijstelling bij arbeids­ongeschiktheid meeverzekeren? Dan betaal je daarvoor een aanvullende premie.

  • Kinder­verzekering
   Je kunt er ook voor kiezen om de Kinder­verzekering mee te verzekeren. Als je hiervoor kiest, dan betalen wij een uitkering als een kind uit je gezin overlijdt. Alle kinderen in je gezin zijn verzekerd, ook stiefkinderen, pleegkinderen en geadopteerde kinderen.
 • Hoe zeg ik mijn overlijdensrisicoverzekering op?

  Wil je je verzekering opzeggen? Bel ons op 072 - 519 40 99. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden en de gevolgen.

  Kijk hier voor onze actuele openingstijden.

 • Welke waarde geef ik op bij de Belastingdienst voor de overlijdensrisicoverzekering?

  Als de fiscale waarde van je verzekering per 1 januari hoger is dan het grensbedrag van dat jaar, moet je de waarde opgeven aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan ook een fiscale jaaropgaaf voor dat jaar van Reaal. De waarde vul je in bij je vermogen in box 3. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2017 geef je de waarde op per 1 januari 2017 als deze hoger is dan € 6.977. Dit is het grensbedrag dat voor 2017 geldt.

 • Betaal ik erfbelasting over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering?

  Wanneer jij of je partner het bedrag van de overlijdensrisico­verzekering krijgt uitgekeerd, moet jij of je partner hierover belasting betalen. Dit heet erfbelasting.

  De hoogte van de erfbelasting hangt af van de hoogte van het bedrag dat wordt uitgekeerd en van de relatie van de begunstigde met de overledene. Met premiesplitsing kun je voorkomen dat je over de uitkering van de overlijdensrisico­verzekering erfbelasting moet betalen. Lees meer over premiesplitsing.

 • Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

  Een uitvaart­verzekering is niet hetzelfde als een overlijdensrisico­verzekering. Wat zijn de verschillen tussen deze 2 verzekeringen?

  Overlijdensrisico­verzekering
  Een overlijdensrisico­verzekering is een levens­verzekering die een vast bedrag uitbetaalt als de verzekerde binnen de duur van de verzekering komt te overlijden.

  Uitvaart­verzekering
  Een uitvaart­verzekering is een levens­verzekering die een bedrag uitkeert als de verzekerde komt te overlijden.

 • Wat moet ik regelen na het overlijden van een dierbare?

  Allereerst willen wij je condoleren met je verlies. Wij begrijpen dat er in deze periode veel op je afkomt. Waar moet je rekening mee houden? Op onze pagina overlijden melden lees je hoe je een overlijden bij ons kunt melden en welke documenten wij nodig hebben.

 • Hoe kun je ons inzicht geven in je gezondheid?

  Er zijn verschillende manieren om inzicht in jouw gezondheid te krijgen. Dit noemen wij gezondheids­waarborgen. Hieronder zie je de verschillende waarborgen.

  Verkorte en Uitgebreide Gezondheids­verklaring
  Deze verklaring bestaat uit vragen over je gezondheid. Je moet de (verkorte) gezondheids­verklaring volledig en naar waarheid invullen en ondertekenen.

  Aanvullend medisch onderzoek (AMO)
  Dit onderzoek bestaat uit een lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje, een uitgebreid bloedonderzoek en een urineonderzoek. Het onderzoek kan gedaan worden door een keuringsinstantie of een arts - niet je eigen arts. Wij betalen de kosten voor dit onderzoek.

  Internisten­keuring
  Deze keuring bestaat uit een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje, een uitgebreid bloedonderzoek en een urineonderzoek. De keuring kan gedaan worden door een keuringsinstantie of een arts - niet je eigen arts. Wij betalen de kosten voor deze keuring.

  Wil je meer informatie over onderzoeken en keuringen?
  Bekijk de verschillende gezondheids­verklaringen. Of lees de brochure van het Verbond van Verzekeraars U moet gekeurd worden! En nu? (pdf).

Help me nu

Help me nu

 • Veelgestelde vragen

 • Social media

  Stel ons je vraag en je ontvangt tijdens openingstijden binnen 1 uur een reactie.

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

 • Zelf regelen

  Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie of wil je je verzekering wijzigen?

 • Chat

  Direct antwoord op je vraag? Start de chat. Wij zitten voor je klaar!

  Chat met ons

  Sorry, op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar.

  Direct antwoord op je vraag? Start de chat. Wij zitten voor je klaar!

  Chat met ons

  Sorry, op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar.

  Waar gaat je vraag over?

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

 • Bellen

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

  072 - 519 40 00

 • Adviseur

  Je kan veel zelf doen, maar in sommige situaties is hulp van een onafhankelijk adviseur een goede keus.