Tips om vorstschade te beperken

Vanaf dit weekend gaat het flink vriezen in Nederland. Daarnaast gaan veel Nederlanders volgende week op wintersport. Om schade door bevriezing te voorkomen heeft verzekeraar Reaal enkele tips in kaart gebracht. 'Laat onnodige kosten de ijspret niet bederven en bereid je voor op de vorst.'

Bevroren sloten

Alex de Langen, Unitmanager Schade bij Reaal: 'Het KNMI verwacht vanaf dit weekend temperaturen tot ruim onder het vriespunt. Om schade door bevriezing te voorkomen hebben wij gekeken welke voorzorgsmaatregelen je kan treffen om schade zo beperkt mogelijk te houden. Zo heb je alles lekker geregeld en kan je met een gerust hart genieten van de ijspret.'

Tips

 • Denk aan de dieren! Heb je huisdieren die buiten leven? Zorg er dan voor dat ze een lekker warm plekje hebben en niet in de wind staan.
 • Denk aan de planten! Isoleer de buitenplanten en zet ze indien mogelijk binnen.
 • Zorg dat er geen water meer in de bloembakken, de tuinslang en gieters zit. Zo vriezen deze niet kapot.
 • Kans op gladheid? Zorg dat je strooizout in huis hebt. Zo houd je je huis bereikbaar en voorkom je ongelukken.
 • Sluit de buitenkraan af en zorg dat er geen water meer in de leidingen staat. Zo voorkom je bevriezing en het knappen van de leidingen. Ook met het tijdelijk isoleren van de leiding kun je schade en ergernissen voorkomen.
 • Ga je de deur uit voor een langere tijd? Zet de verwarming niet uit. Laat deze minimaal op 15 graden staan.
 • Heb je een zwembad? Zorg dan dat de pompen en leidingen goed geïsoleerd zijn. En zorg dat ook de bijgebouwen verwarmd zijn, zorg daar bijvoorbeeld voor vorstbeveiliging.
 • Slotenspray is altijd handig om in je jas zak te hebben wanneer het vriest. Voor het geval het slot van je (auto)deur is bevroren. (Let op slotenspray NIET in je auto bewaren!)
 • Zorg ervoor dat je een goede ijskrabber hebt. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook verkeersboetes!
 • Probeer nooit bevroren autoruiten te ontdooien met heet water. Ruiten kunnen daardoor barsten.
 • Smeer de rubbers bij de autodeuren in met talkpoeder of vaseline. Of gebruik spuit siliconenspray. Zo voorkom je vastvriezen.

Zout in de wc

Alex de Langen: 'Heb je ook andere bezittingen buiten de deur? Een boot of vakantiewoning? Zorg dan dat alle leidingen leeg zijn en zorg dat ook daar alles vorstbestendig is. Verzekeraars betalen vaak geen vorstschades in leegstaande gebouwen. Zorg op die locaties voor zout in de wc-pot en in de vaatwasser, tap de wasmachine af en zorg dat er geen water in het koffiezetapparaat zit.'

Over Reaal

Verzekeren is vast niet je favoriete bezigheid. Dat begrijpen we bij Reaal maar al te goed. Toch is het prettig als het goed geregeld is en daar helpen we je graag bij. Dat doen we al meer dan 100 jaar, voor meer dan 2 miljoen klanten. Bij Reaal vind je heldere producten met een duidelijke uitleg. Zo hou jij altijd de touwtjes in handen en bepaal je zelf wat je verzekert, en hoe jij je verzekeringen regelt. Rechtstreeks bij ons of via een adviseur die jou het werk uit handen neemt. Wat je ook kiest, wij maken het in orde. Zodat jij kan zeggen: Lekker geregeld. Reaal. Reaal maakt onderdeel uit van VIVAT.