Weg romantische avondjes, uitslapen kan niet meer en je kledinggarderobe pas je niet meer...

Taboes na de geboorte

Je kindje is geboren. Jij en je partner zitten volop op jullie roze of blauwe wolk. Iedere dag kijken jullie verliefd naar jullie kleine wonder. Of toch niet? Soms heeft de gekleurde wolk een grijs randje. Ook als jij en je baby gezond zijn en de kleine goed eet en slaapt kun je last hebben van schuldgevoelens of heimwee naar je oude leven. Hieronder 3 taboes die bijna niemand je vertelt, maar die heel normaal zijn. Rosalie Koolen, Klinisch psycholoog en Kinder- en jeugdpsycholoog bij Ascender licht ze toe.

Niet op slag verliefd op je baby

Ineens ligt er een levend mensje op je borst waarover je moet gaan moederen. Waar de één op slag verliefd is, kan het bij de ander even duren voordat het moedergevoel zich aandient. Bij veel vrouwen kan het een aantal dagen duren voor ze echt verliefd worden op hun kind. Bij de één is het er ineens, bij de ander ontwikkelt het zich geleidelijk. Het hangt onder andere af van je persoonlijkheid, het verloop van je bevalling, maar ook hoe het met je baby gaat. Met andere woorden: het is helemaal niet gek dat het even duurt voordat je overloopt van moederliefde. Rosalie: “Je kindje en jij moeten elkaar leren kennen. Geef het de tijd.”

Heimwee naar je oude, vrije leven

Plotseling heb je heimwee naar je oude leven. Dit heimwee gevoel kan ervoor zorgen, dat je je nieuwe leven soms niet zo leuk vindt. Dat is heel begrijpelijk en niks om je voor te schamen. Je oude leven lijkt zonder zorgen en met veel vrijheid. Rosalie: "Het leven is totaal anders. Moeder worden is een grote stap. En die stap is geweldig en fantastisch, maar het heeft een grote impact. Je bereidt je er zo goed mogelijk op voor en denkt misschien ‘nu heb ik alles geregeld’. Forget it! Het is een mythe dat je alles onder controle kunt hebben.”

Als het moment eenmaal daar is, is het soms echt even slikken. Weg romantische avondjes, uitslapen kan niet meer en je kledinggarderobe pas je niet meer, of zit onder de spuugvlekken. Of je hebt ineens ruzie met je partner over wie er nu uit bed gaat als je kindje huilt. Rosalie: “In je nieuwe leven heb je heel veel knuffelmomenten, maar het vraagt ook veel van je aanpassingsvermogen. Dat hoort erbij.”

Heftige gedachten bij huilende baby

Alle baby’s kunnen lang en indringend huilen. Rosalie: “Een huilende baby is verschrikkelijk. Vooral door slaapgebrek, kan dit heftige gevoelens of gedachtes oproepen waarvan je schrikt, en waarvoor je je schaamt. Veel moeders en vaders hebben wel eens zo’n gedachte (gehad). Dat betekent niet dat je direct een slechte ouder bent.” Wordt het je echt even te veel en kan niemand het van je overnemen? Leg je kind dan op een veilige plaats, zoals in de box of in de wieg en doe iets ontspannends. Dit voorkomt je je baby bijvoorbeeld uit wanhoop door elkaar schudt, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Praat erover met een coach

Wil je eens met iemand praten over je leven na de geboorte van je kindje? De coaches van Ascender zijn gespecialiseerd in coaching bij de veranderingen na de geboorte van je eerste, tweede of zelfs derde kindje. Kijk hier voor meer informatie. In het artikel gaan wij uit van nieuwe moeders. Natuurlijk kunnen ook partners van nieuwe moeders hier last van hebben.

In de genoemde situaties gaan we uit van een gezonde moeder met een gezonde baby. Soms is er echter meer aan de hand. Bijvoorbeeld als je merkt dat je helemaal geen band krijgt met je baby of als je baby wel erg veel huilt. Neem dan altijd contact op met de verloskundige of de huisarts.

Image

Rosalie Koolen

"Klinisch psycholoog, Kinder- en jeugdpsycholoog. En is als klinisch psycholoog sinds 2016 aan Ascender verbonden."

Ook nuttig

Meer lezen? We verzamelen continu nuttige tips en informatie.