Breng je slaapkamer op orde!

Lekker slapen? Breng je slaapkamer op orde!

Gemiddeld breng je een derde van je leven door in de slaapkamer. Dat is meer tijd dan in je woonkamer of auto. Reden genoeg om je slaapkamer de nodige aandacht te geven. Met als belangrijkste doel: een goede nachtrust. Wat draagt de inrichting en styling van je slaapkamer hier eigenlijk aan bij?

Richt je slaapkamer in zoals je favoriete hotelkamer

Het centrale punt in je slaapkamer is natuurlijk het bed. Deze verdient daarom veel aandacht. Weet je waarom een hotelbed er zo mooi uit ziet? Dat komt door de sprei, extra kussens, zachte, indirecte verlichting en het hagelwitte dekbedovertrek. Zoek de foto's van je favoriete hotel eens op en benoem voor jezelf wat je zo aanspreekt.

Waarom zou je je slaapkamer niet zo inrichten?

Een wit dekbed is zo gevonden en gelijk een mooie eerste stap naar je eigen hotelkamer! Vul dit aan met een mooie sprei en bijpassende sierkussens voor een echt luxe gevoel.

Kies voor indirect licht

Licht speelt een cruciale rol bij rust in je slaapkamer. Kies voor indirect licht. Ik probeer de hoofdverlichting altijd achter een gestoffeerd hoofdbord te plaatsen. Dit vul je aan met individuele nachtlampjes met een kapje. Het kapje filtert het licht waardoor de kamer overal evenveel belicht wordt. Dit noem je diffuus licht. Ben je bang voor te weinig licht om te lezen? Voeg dan nog een leeslampje toe op een flexibele arm, zodat je je boek kan belichten. Neem warm licht en het liefst met de mogelijkheid om te dimmen. Gebruik in de slaapkamer geen kaarsen. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar na het uitblazen geven ze ook een vieze geur af.

Licht uit?

Zorg dan dat het in elk geval goed donker is door verduisterende gordijnen. Verban de tv, tablet en of smartphone. 's Avonds nog even je e-mail checken? Toch die talkshow afkijken? Of nog even je financiën regelen via je telefoon? Doe het niet! Je slaapkamer is een rustplek en vermijd daarom, vaak onnodige, impulsen.

Je eigen zen-moment

Geur is een echte sfeerbepaler. Kalmerende geuren zoals jasmijn en lavendel werken op je gemoedstoestand. Je kunt ook planten plaatsen met een bepaalde geur. Dit ziet er vaak mooi uit. En speel eens muziek af met een timer, zodat je lekker wegdommelt. Rommel in de slaapkamer is een stoorzender. Hang daarom je kleding altijd netjes op en gebruik een mooie kist om spullen op te bergen die je minder vaak gebruikt. Nachtkastjes met een opberglaatje verdienen de voorkeur, zodat je echt zo min mogelijk zaken in het zicht hebt voordat je gaat slapen.

Tips

Tot slot nog wat tips:

  • Maak je bed iedere dag op met alle toeters en bellen. Dit kost je 's ochtend misschien even werk, maar geeft een heerlijk gevoel als je 's avonds je slaapkamer binnenkomt en gaat slapen!
  • Gebruik rustige kleuren in de slaapkamer. Liever geen felle kleuren als rood of oranje. Zelf geef ik de voorkeur aan witte wanden en maximaal één wand met een gedessineerd behang of kleur. Bij voorkeur de wand achter je hoofd als je in bed ligt.
  • Heb je een vierseizoenendekbed met twee delen? Maak ieder deel apart op. Gebruik voor het deel waar je onder ligt een effen wit dekbedovertrek en het deel daarover een luxe dekbed. Dit zorgt voor een luxe gevoel, zonder dat je extra vaak moet wassen.

Nog meer tips voor een goede nachtrust? Lees ook dit artikel.

Slaap lekker!