...onder mijn kin klem ik een zak snoep.

Laat je niet gek maken

Het onderwerp leefstijl is ‘hot’. Online wordt een grote hoeveelheid informatie over ons uitgestort over wat wel en niet goed is voor ons. Als leek is het door al die berichten bijna onmogelijk om de juiste koers naar een gezonde leefstijl te bepalen. En dat is geen goede ontwikkeling.

De informatiestroom is inmiddels een vloedgolf te noemen. Met de komst van het preventieakkoord is een flink aantal initiatieven op het gebied van preventie op gang gekomen. De urgentie hiervan is meestal evident. De druk op de gezondheidszorg zou een stuk afnemen als leefstijl gerelateerde ziektes worden voorkomen. Maar de afdronk voor steeds meer mensen is ook: mag ik nou helemaal niets meer? Over afdronk gesproken: alcohol is een mooi voorbeeld daarvan.

Het is niet makkelijk

Op particulier niveau is een groeiende groep gefixeerd op voeding en beweging waarbij social media wordt ingezet om tips en voor en na foto’s te delen. Als het aan de fanatiekelingen binnen die laatste groep ligt dan zouden ze denk ik het liefst bij me thuis langskomen om een goed gesprek met me te voeren zodat ik van de bank afkom.

Ik denk dat ik dan die ene vrije hand gebruik om ze zachtjes van de bank af te duwen. In mijn andere hand heb ik namelijk de afstandsbediening en onder mijn kin klem ik een zak snoep. Ik ben namelijk net een mens. Als vitaliteitsadviseur weet ik wat gezond is maar keuzes op het gebied van leefstijl zijn niet altijd makkelijk. Dat heeft te maken met hoe we zelf en de omgeving zijn gemaakt.

Hang naar luiheid

Van nature hebben we allemaal een bepaalde hang naar luiheid. In de prehistorie waren we ingesteld op het verzamelen van eten voor periodes van schaarste. We zijn hier eigenlijk nog allemaal in blijven hangen, ondanks de evolutie. Daar komt bij dat onze leefomstandigheden en leefomgevingen zijn veranderd.

We leven in een obesogene omgeving. Van bewegen komt het voor velen van ons niet echt meer. Trappen zitten verstopt in gebouwen en de liften glanzen ons tegemoet. Rijdend verkeer neemt steeds meer ruimte in. Plekken waar je kunt lopen en fietsen verdwijnen daarentegen steeds meer en in de snackautomaten liggen de calorierijke repen op ooghoogte. Zo groeien we rap naar een omgeving waarin overgewicht de meerderheid van de Nederlanders treft. Met verschillende gezondheidsrisico’s van dien. 

Wees niet te streng

Online buitelen de voedingsdeskundigen, professioneel opgeleid of zelfverklaard, over elkaar heen met adviezen. Zo hadden we een periode waarin de oorlog werd verklaard aan brood en parallel daaraan werd zuivel in de ban gedaan. Klanten belden ons met vragen daarover. We houden bij Reaal Lijfwacht de adviezen van het Voedingscentrum aan. Wetenschappelijk onderbouwde adviezen over wat wel en niet goed is.

Ik ben blij dat deze organisatie een filmpje heeft gemaakt met de titel: Nederland: laat je niet gek maken. Een filmpje waarin wordt getoond dat je met kleine stapjes, ze noemen het de 'eetwissel', grote effecten kunt bereiken qua gezondheid. Belangrijkste strekking is: wees niet te streng voor jezelf. 

En als het om die omgeving gaat. Die kun je met wat simpele trucs ‘hacken’. Bewaar je ongezondere etenswaren bijvoorbeeld in de groentelade van je koelkast en plaats de gezonde snacks op ooghoogte. Of zet een schaal fruit op tafel – uit onderzoek blijkt dat je eet wat je neerzet en die dagelijkse portie fruit heb je dan zo binnen.

Ook nuttig

Meer lezen? We verzamelen continu nuttige tips en informatie.

Image

Barbara Enthoven

"Barbara Enthoven is vitaliteitsadviseur bij Reaal Lijfwacht, ze houdt zich bezig met inhoudelijk advies over vitaliteit en het verbinden van content aan verschillende communicatiemiddelen."