Flexwerken: Werken waar en wanneer je maar wil.

Het Nieuwe Werken

Flexwerken, het nieuwe werken, slimmer werken en digital nomads zijn termen die je steeds vaker hoort. Wat betekenen deze termen nou eigenlijk en hoe doe je er je voordeel mee? Bij Reaal hebben wij hier zelf ook mee te maken. Graag nemen we jullie mee in deze nieuwe manier van werken.

Terminologie

Waar hebben we het precies over?

Flexwerken: werken waar en wanneer je maar wil.
Het Nieuwe Werken: werken waar en wanneer je wil, het gaat om het resultaat niet om de uren.
Digital Nomads: zzp'ers die voor hun werk geen vaste werkplek nodig hebben.

Tijd

Dag files, dag overvolle treinen. Hallo reizen buiten de spits. Een verre afspraak met een collega of klant? Spreek ergens in het midden af in een café of koffiebar. Effectief en stukken sneller.

Communicatie

Om Het Nieuwe Werken goed te laten verlopen is het heel belangrijk dat je goed communiceert met je collega's. Zo weten zij wanneer ze op je kunnen rekenen en natuurlijk andersom.

In balans

Soms is het fijn als je een halfuurtje later kunt beginnen zodat je de kinderen naar school kunt brengen, of begin jij je dag liever sportief? Dan werk je 's avonds toch een uurtje langer door zodra de kinderen in bed liggen? Nog een voordeel: na een frisse neus of fijne sportsessie is je concentratievermogen vaak weer 100%. Meer weten over een goede werk/privébalans? Hier hebben we ook een blog over gemaakt.

Productief

Afwisseling in werkplek zorgt in veel gevallen dat je productiever werkt. Op kantoor wordt er regelmatig even iets gevraagd, vang je signalen op van een verhitte discussie of ben je de omgeving gewoon even zat. Andersom kan het ook zijn dat je deze prikkels juist nodig hebt die dag. Je kunt vaak 's ochtends bepalen.

Houding

Het Nieuwe Werken kan je dus veel voordelen bieden. Vergeet niet dat een juiste werkhouding op iedere plek belangrijk is!

Tenslotte nog wat tips:

  • Zorg dat je via een veilig netwerk werkt. Openbare netwerken zijn dit vaak niet. Zeker zijn dat je veilig werkt? Maak een hotspot aan of gebruik bijvoorbeeld een dongel of simkaart in je laptop.
  • Spreek met jezelf of met je collega's duidelijke doelen af voor een dag of week. Zo voorkom je teleurstelling of juist stress.
  • Werk je niet via een server? Zorg dan altijd voor een back-up van belangrijke bestanden. Op een aparte harde schijf of online.
  • Neem altijd oortjes mee. Waar je ook zit kan het zijn dat je wordt afgeleid door je omgeving. Op die manier kun je je altijd even afzonderen.
  • Wees niet bang om tussendoor eens met andere flexwerkers in gesprek te gaan. Misschien kunnen zij je nog waardevolle tips geven. Of jij hen natuurlijk.