Het is verstandig om vanaf het eerste moment bewust bezig te zijn met de veiligheid onderweg.

Het gebruik van een kinderzitje in de auto

Een lange autorit voor een familiebezoek of een uitstapje naar een pretpark maak je regelmatig. Niet alleen in ons dagelijks leven maar ook tijdens vakanties vervoeren we ons regelmatig met het hele gezin. Daarom is het verstandig om vanaf het eerste moment bewust bezig te zijn met de veiligheid onderweg. Als je jonge kinderen hebt is het gebruik van een autozitje wettelijk verplicht. We hebben daarom de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

Hoofdregels voor het vervoer van kleine kinderen

Er is eigenlijk één belangrijke hoofdregel als je met jouw kind op reis gaat. Kinderen tot 1,35 meter moeten in een goedgekeurd autokinderzitje worden vervoerd. Bij voorkeur vervoer je jouw kinderen achterin. Daarbij is het belangrijk dat het zitje aan de ECE 44/03 of 44/04 standaard voldoet. Gebruik het autostoeltje ook altijd zoals de fabrikant heeft voorgeschreven. De veiligheid is namelijk op die manier getest en geeft zo dus de beste bescherming.

Je kind voorin of achterin vervoeren?

In Nederland mag je jouw kind zowel voorin als achterin vervoeren. De voorkeur gaat echter uit naar de achterbank. Let daarbij wel op dat je baby's bij voorkeur tegen de rijrichting in vervoert. Vervoer een baby alleen voorin als de airbag is uitgeschakeld. Zodra een kind iets ouder is kun je die het beste op het midden van de achterbank, tussen beide stoelen in, vervoeren. Daar is stoelverhoging zeer goed voor geschikt. Ook voor stoelverhoging geldt dat je deze moet gebruiken zoals de fabrikant het aangeeft.

Kinderzitje en gordels

Het kan voorkomen dat de gordels in jouw auto niet lang genoeg zijn om het autokinderzitje vast te maken. Zorg er dan voor dat je bij een gecertificeerde garage een langere gordel koopt zodat je deze als één geheel kunt gebruiken. Een verlengstuk gebruiken is niet aan te raden omdat de kwaliteit ervan niet gegarandeerd kan worden.

Regelgeving in het buitenland

Regels in het buitenland verschillen nogal van de Nederlandse regelgeving. Zo kan het voorkomen dat maximale lengte voor het gebruik van een autokinderzitje hoger ligt, bijvoorbeeld op 1,50 meter. Zorg er daarom voor dat je van tevoren nagaat welke regels in jouw vakantieland gelden.

Uitzonderingen op de regels

In sommige gevallen zijn tips en regels niet van toepassing of mag je hiervan afwijken. Daarbij kun je denken aan het vervoeren van een kind in een taxi of de bus. Je leest op Veiligheid.nl meer over de wettelijke eisen en uitzonderingen.

Goed verzekerd op weg

Veilig op weg met je kind? Behalve dat je volgens de regelgeving je kinderzitjes gebruikt, check ook even of je jouw auto­verzekering goed geregeld hebt.