Het regelmatig pakken van rust zorgt voor orde in de chaos.

Het belang van pauze

"Dat broodje eet ik wel achter mijn bureau", "Dat werk moet echt af" of "Als ik nu doorwerk kan ik eerder naar huis". We herkennen deze gedachten vast allemaal. Niet een heel gezonde instelling. Pauze is belangrijk voor je. We leggen je graag uit waarom en wat je eraan kunt doen.

Waarom?

Een pauze is bedoeld om te herstellen. Je lichaam is er niet op gemaakt om veel langer dan anderhalf uur achter elkaar geconcentreerd bezig te zijn. Ons lichaam kent bepaalde ritmes. Zo ook het ultradiane ritme. Dit ritme zorgt in je lichaam voor golfbewegingen. Deze zorgen voor een concentratieboog van ongeveer 90 minuten. Om opnieuw aan zo'n boog te kunnen beginnen, heb je even rust nodig. Deze rust pak je in de vorm van een pauze. Vervolgens kun je weer op volle kracht vooruit in plaats van een uur op halve kracht door "sukkelen". Na een 3 à 4 van deze golven is een langere pauze nodig van minimaal een halfuur.

Wat kun je doen?

Elke anderhalf uur een korte pauze inlassen. Even naar de toilet op een andere verdieping. Rustig een kopje koffie of thee drinken, muziek luisteren of een niet-werkgerelateerd gesprek met collega's.
Neem op een werkdag in ieder geval 1 lange pauze. Dan kun je een moment inlassen om rustig te eten.
Zorg voor voldoende buitenlucht tijdens je werkdag. Kies er dus voor om in 1 van je pauzes even naar buiten te gaan.
Ook een gezonde levensstijl helpt je bij het verhogen van jouw concentratie. Eet gezond en zorg ook voor voldoende beweging. Een rondje lopen in je pauze is dus helemaal geen slecht idee.

Kortom: het regelmatig pakken van rust zorgt voor orde in de chaos. Je verricht hetzelfde werk (soms zelfs meer) in kortere tijd en bovendien is je stresslevel lager.

We hopen dat we jullie hebben kunnen overtuigen van het nemen van je pauzes en daarmee je werkdagen prettiger te maken.