Een fijne balans tussen werk en privé

Te weinig uren in een dag? Elke dag afsluiten met een onvoldaan gevoel of van tevoren stress hoe je het allemaal aan elkaar gaat breien de volgende dag?! Voor veel mensen is dit aan de orde van de dag. Een fijne balans tussen jouw werk en privé vinden, is een lastige klus en slechts 8% van de Nederlanders geeft zelf aan een prettige balans te kennen. Tijd dus om hier eens kritisch naar te kijken.

Plannen

Als je vooraf met jezelf afspreekt hoe lang je ergens aan of mee bezig bent, is het makkelijk je hieraan te houden. Let daarbij wel op dat je ook momenten plant waarop je even tijd hebt voor jezelf, in wat voor vorm van ontspanning dan ook.

Afronden

Probeer je te concentreren op datgene waar je die dag mee aan de slag gaat, zodat je dit aan het einde van de dag ook kunt afsluiten. Dat geeft in je hoofd een opgeruimd gevoel. Natuurlijk kan het zijn dat je een groot project hebt, deze kun je dan van tevoren over de week verdelen en zorgen dat je die dag af hebt zoals je het had ingepland.

"Nee"

Heb je het gevoel dat jouw agenda bijna uit zijn voegen barst en komt iemand toch nog met een verzoekje? "Nee" is ook een antwoord. Beter geen stress en kwalitatief goede aandacht voor waar je mee bezig bent. Wees ook niet bang om bepaalde zaken bij een ander neer te leggen. Ook zonder jouw hulp komt dit gewoon goed.

Hobby

Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar een hobby zorgt voor veel ontspanning. De een vindt dit in sporten, de ander in lezen en weer een ander gaat los in de keuken. Je bent op zo'n moment alleen daarmee bezig en geeft je hersenen even rust van alle andere zaken die spelen.

Gezond

Jouw gezondheid bepaalt jouw energielevel en daarmee ook je productiviteit. Probeer dus iedere dag voldoende te bewegen, in de basis gezond te eten en voldoende rust te krijgen. Een uitgerust persoon is ook beter in staat om zich aan zijn planning te houden. Win-win situatie dus. Ook meditatie en mindfulness kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl. Volgens een onderzoek aan het College of Europe in Brugge zorgt meditatie ervoor dat stress met zeker 30 procent afneemt. Interessant? Lees dan eens ons blog over mindfulness.

Pauze

Als er veel werk te doen is, zijn we gauw geneigd om onze lunch even snel achter ons bureau te nuttigen. Zonde! Een goede (en actieve) pauze heeft een positief effect op jouw energielevel en concentratie. Na een fijne wandeling, of misschien wel een workout tussen de middag, ben je daarna weer extra gefocust op werk.

Kritisch kijken

We snappen dat het lastig is om overal aan te voldoen. Geef jezelf daarom iedere week eens een beoordeling op bovenstaande verschillende punten. Je laagste score? Daar ga je de week erna aan werken.

We hopen dat dit helpt jouw balans te vinden! Succes :) Wij gaan even een rondje wandelen tijdens de lunch buiten.