Fiets of wandel eens door de buurt waarin je geïnteresseerd bent.

Checklist huizenjacht

Op zoek naar een nieuwe woning? Er komt dan opeens veel op je af en dat kan overweldigend zijn. Hier lees je een aantal tips zodat je je perfecte huis kunt vinden en je straks lekker kunt wonen.

De geschikte woning

Wat voor soort woning voldoet aan jouw wensen? Is dat een appartement, of een vrijstaande woning. Of een variant daar tussenin? En moet de woning in een specifieke woonplaats staan, of kun je je breder oriënteren?

Bekijk de buurt

Natuurlijk weet je al wel voor een belangrijk deel aan welke wensen de nieuwe woning moet voldoen. Maar vergeet vooral de buurt niet. Welke eisen stel je daaraan? Moet er voldoende parkeergelegenheid zijn of juist speeltuinen? Is er sprake van een ochtend- of avondspits, of een andere vorm van geluidsoverlast? Is er voldoende groen en zijn er genoeg voorzieningen?
Fiets of wandel eens door de buurt waarin je geïnteresseerd bent. Dat inspireert en brengt je op ideeën wat je juist wel of niet wilt.

Wat is de zonrichting?

Wil je een huis met een tuin, dan wil je vast optimaal van de zon genieten. Let dus goed op of je op het voor jou belangrijkste deel van de dag optimaal van zonlicht kan genieten.
Dit is ook belangrijk met het oog op de lichtinval via de ramen.

Wat kun je lenen?

Wordt het beeld van wat je wilt al duidelijker? Dan is het goed om je te laten informeren over wat je ongeveer kunt lenen voor de aankoop van een woning. Met die informatie kun je nog gerichter zoeken naar welke huizen binnen jouw mogelijkheden vallen.

De ideale woning

Tref je vervolgens de woning die past binnen jouw wensen en mogelijkheden? Dan kun je over op het leukste onderdeel: bezichtigen! Hier let je op?

  • Zijn er vochtplekken of scheuren?
  • Wat is de status van de vloerbalken en het dak?
  • Heb je voldoende privacy?
  • Wat is de conditie van ramen en deuren?
  • Kan de keuken er mee door, of moet je die eventueel vervangen?
  • Hoe oud is de cv-ketel?
  • Welk energielabel heeft de woning?
  • Is de elektra netjes aangelegd?
  • Vergt de tuin veel onderhoud?
  • Zijn er erfdienstbaarheden waarvan je op de hoogte moet zijn?

Heb je antwoord op al je vragen en ga je ervoor? Gefeliciteerd! Nu kun je over op het officiële tweede gedeelte. Aankoopmakelaar of niet, onderhandelen over de prijs, hypotheek vastleggen, eventueel bouwkundig rapport, koopcontract tekenen, en zo verder. Veel succes, maar vooral plezier bij deze spannende gebeurtenis.