Welke waarde geef ik op bij de Belastingdienst voor mijn levensverzekering?

De waarde(n) die je nodig hebt bij je belastingaangifte, vind je terug in de jaaropgaaf die je van ons krijgt. Je ontvangt 1 van de volgende brieven:

  • Fiscale jaaropgaaf
  • Jaaropgaaf voorgaande jaar
  • Stand premiedepot
  • Jaaropgaaf polisbelening

Heb je onze brief gemist? Deze vind je terug in MijnReaal bij Je post van Reaal.

Fiscale jaaropgaaf

Deze brief ontvang je voor:

  • Lopende kapitaalverzekeringen in box 3. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2020 gebruik je de fiscale waarde per 1 januari 2020.
  • Premiebetalende lijfrenteverzekeringen (lijfrenteverzekering in opbouw). Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2020 gebruik je het bedrag aan betaalde lijfrentepremie in 2020.
  • Aanvullende premiebetalende arbeidsongeschiktheidsdekkingen. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2020 gebruik je het bedrag aan betaalde AO-premie in 2020.

Jaaropgaaf 2020

De jaaropgaaf 2020 ontvang je als je dat jaar een bedrag van ons hebt ontvangen. Bijvoorbeeld geld uit je lijfrenteverzekering of pensioenverzekering. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2020 gebruik je het in deze brief genoemde bedrag.

Stand premiedepot

De waarde van het premiedepot is voor de inkomstenbelasting belast in box 3. Je ontvangt daarom de brief ‘De stand van uw premiedepot’. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2020 gebruik je de stand per 31 december 2019. Deze vind je in de brief van vorig jaar.

Jaaropgaaf polisbelening

Heb je een voorschot op een latere uitkering genomen (polisbelening), dan wordt dit fiscaal behandeld als een schuld. Je mag het saldo van je belening opvoeren als schuld bij je inkomstenbelasting in box 3. Voor je belastingaangifte 2020 gebruik je het saldo per 31 december 2019. Deze vind je in de brief van vorig jaar.

Goed om te weten

Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij ons? Deze geef je meestal niet op bij je belastingaangifte. Je bouwt namelijk geen waarde op binnen deze verzekering, omdat het niet zeker is of de verzekering ooit uitkeert. In een enkel geval zit de overlijdensrisicoverzekering zo in elkaar dat je toch premievrije waarde opbouwt. Is dit het geval, dan krijg je van ons op tijd een fiscale jaaropgaaf. Hierin staat de waarde die je moet opgeven bij je belastingaangifte.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback