Welke waarde geef ik op bij de Belastingdienst voor mijn levensverzekering?

De waarde(n) die je nodig hebt bij je belastingaangifte, vind je terug in de jaaropgaaf die je van ons krijgt. Je ontvangt 1 van de volgende brieven:

 • Fiscale jaaropgaaf
 • Jaaropgaaf voorgaande jaar
 • Stand premiedepot
 • Jaaropgaaf polisbelening

Heb je onze brief gemist? Deze vind je terug in MijnReaal bij Je post van Reaal.

Fiscale jaaropgaaf

Deze brief ontvang je voor:

 • Lopende kapitaalverzekeringen in box 3. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je de fiscale waarde per 1 januari 2018.
 • Premiebetalende lijfrenteverzekeringen (lijfrenteverzekering in opbouw). Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je het bedrag aan betaalde lijfrentepremie in 2018.
 • Aanvullende premiebetalende arbeidsongeschiktheidsdekkingen. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je het bedrag aan betaalde AO-premie in 2018.

Jaaropgaaf 2018

De jaaropgaaf 2018 ontvang je als je dat jaar een bedrag van ons hebt ontvangen. Bijvoorbeeld geld uit je lijfrenteverzekering of pensioenverzekering. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je het in deze brief genoemde bedrag.

Stand premiedepot

De waarde van het premiedepot is voor de inkomstenbelasting belast in box 3. Je ontvangt daarom de brief ‘De stand van uw premiedepot’. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je de stand per 31 december 2017. Deze vind je in de brief van vorig jaar.

Jaaropgaaf polisbelening

Heb je een voorschot op een latere uitkering genomen (polisbelening), dan wordt dit fiscaal behandeld als een schuld. Je mag het saldo van je belening opvoeren als schuld bij je inkomstenbelasting in box 3. Voor je belastingaangifte 2018 gebruik je het saldo per 31 december 2017. Deze vind je in de brief van vorig jaar.

Goed om te weten

Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij ons? Deze geef je meestal niet op bij je belastingaangifte. Je bouwt namelijk geen waarde op binnen deze verzekering, omdat het niet zeker is of de verzekering ooit uitkeert. In een enkel geval zit de overlijdensrisicoverzekering zo in elkaar dat je toch premievrije waarde opbouwt. Is dit het geval, dan krijg je van ons op tijd een fiscale jaaropgaaf. Hierin staat de waarde die je moet opgeven bij je belastingaangifte.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Actuele vragen

 • Wat betekent de verkoop van VIVAT voor mij als klant?
  Voor onze huidige klanten en relaties verandert er door de voorlopige koopovereenkomst niets. Klanten behouden hun rechten en plichten bij de door hen afgesloten producten.
 • Hoe vraag ik inloggegevens aan voor MijnReaal?

  Via onze website vraag je eenvoudig een account aan voor MijnReaal. Het aanvragen van je account gaat via iDIN.

 • Waarom kan ik niet inloggen op MijnReaal?

  Wat vervelend dat je niet kunt inloggen op MijnReaal. Hieronder lees je enkele inlogtips:

  • Je krijgt helaas geen toegang tot MijnReaal via zoekprogramma’s zoals Google. Ga direct naar MijnReaal.
  • Typ het wachtwoord zelf in. Met kopiëren en plakken, kopieer je vaak een spatie mee. 
  • Je e-mailadres is je gebruikersnaam. Je kunt je e-mailadres maar voor 1 account gebruiken. Heeft je partner ook verzekeringen bij Reaal? Heeft hij of zij al een account aangemaakt met hetzelfde e-mailadres? Dan kun je met een ander e-mailadres wel een account aanmaken op MijnReaal.
  • Heb je al een account op MijnReaal? Dan kun je helaas geen 2e account aanmaken voor dezelfde verzekeringen.

  Kun je nog steeds niet inloggen? Neem gerust contact op met ons. We helpen je graag verder.