Welke waarde geef ik op bij de Belastingdienst voor mijn levensverzekering?

De waarde(n) die je nodig hebt bij je belastingaangifte, vind je terug in de jaaropgaaf die je van ons krijgt. Je ontvangt 1 van de volgende brieven:

 • Fiscale jaaropgaaf
 • Jaaropgaaf voorgaande jaar
 • Stand premiedepot
 • Jaaropgaaf polisbelening

Heb je onze brief gemist? Deze vind je terug in MijnReaal bij Je post van Reaal.

Fiscale jaaropgaaf

Deze brief ontvang je voor:

 • Lopende kapitaalverzekeringen in box 3. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je de fiscale waarde per 1 januari 2018.
 • Premiebetalende lijfrenteverzekeringen (lijfrenteverzekering in opbouw). Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je het bedrag aan betaalde lijfrentepremie in 2018.
 • Aanvullende premiebetalende arbeidsongeschiktheidsdekkingen. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je het bedrag aan betaalde AO-premie in 2018.

Jaaropgaaf 2018

De jaaropgaaf 2018 ontvang je als je dat jaar een bedrag van ons hebt ontvangen. Bijvoorbeeld geld uit je lijfrenteverzekering of pensioenverzekering. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je het in deze brief genoemde bedrag.

Stand premiedepot

De waarde van het premiedepot is voor de inkomstenbelasting belast in box 3. Je ontvangt daarom de brief ‘De stand van uw premiedepot’. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2018 gebruik je de stand per 31 december 2017. Deze vind je in de brief van vorig jaar.

Jaaropgaaf polisbelening

Heb je een voorschot op een latere uitkering genomen (polisbelening), dan wordt dit fiscaal behandeld als een schuld. Je mag het saldo van je belening opvoeren als schuld bij je inkomstenbelasting in box 3. Voor je belastingaangifte 2018 gebruik je het saldo per 31 december 2017. Deze vind je in de brief van vorig jaar.

Goed om te weten

Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij ons? Deze geef je meestal niet op bij je belastingaangifte. Je bouwt namelijk geen waarde op binnen deze verzekering, omdat het niet zeker is of de verzekering ooit uitkeert. In een enkel geval zit de overlijdensrisicoverzekering zo in elkaar dat je toch premievrije waarde opbouwt. Is dit het geval, dan krijg je van ons op tijd een fiscale jaaropgaaf. Hierin staat de waarde die je moet opgeven bij je belastingaangifte.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Actuele vragen

 • Wanneer ontvang ik het waardeoverzicht van mijn beleggingsverzekering?

  Je vindt de verwachte ontvangstdatum van je waardeoverzicht op onze pagina Jaaroverzicht in je brievenbus. Heb je het waardeoverzicht gemist? Je vindt deze ook in MijnReaal onder Je post van Reaal.

  Goed om te weten

  In het waardeoverzicht van je beleggingsverzekering staat informatie over onder andere:

  • de waarde van je verzekering
  • het behaalde rendement
  • de ingehouden kosten

  Hierin staat niet het bedrag dat je opgeeft in de aangifte voor de inkomstenbelasting.

 • Moet ik mijn levensverzekering altijd opgeven voor de belasting als ik een fiscale jaaropgaaf ontvang?

  Of je je levensverzekering moet opgeven voor de inkomstenbelasting, hangt niet af van het wel of niet ontvangen van een fiscale jaaropgaaf. Wel van je persoonlijke situatie. Je bespreekt dit het beste met je financieel adviseur of belastingadviseur.

  Waarom een fiscale jaaropgaaf?

  Als wij wettelijk verplicht zijn om gegevens door te geven aan de Belastingdienst, ontvang je van ons een fiscale jaaropgaaf. Wanneer wij gegevens door moeten geven is afhankelijk van:

  • de datum waarop je verzekering is begonnen
  • de soort verzekering
  • het verzekerd kapitaal
  • de premie die je betaalt, als je een lijfrenteverzekering hebt
 • Wanneer ontvang ik mijn fiscale jaaropgaaf?

  Je ontvangt je fiscale jaaropgaaf in januari of februari. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. In ons verzendoverzicht zie je precies wanneer je je overzicht over het vorige jaar ontvangt. In MijnReaal vind je bij Je post van Reaal een kopie van de fiscale jaaropgaaf, als deze naar je is verstuurd.

  Hoef je jouw levensverzekering niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, dan ontvang je geen fiscale jaaropgaaf van ons. Dit is bijvoorbeeld zo als de waarde van je uitvaartverzekering of levensverzekering lager is dan de vrijstelling in box 3. Deze vrijstelling is € 7118 in 2019 (€ 7.033 in 2018).

  Goed om te weten

  Een uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hoef je vaak niet op te geven bij de belasting. Je ontvangt dan ook geen fiscale jaaropgaaf.