Wat kan ik doen om mijn restschuld te verkleinen?

Om de restschuld te verkleinen heb je een aantal mogelijkheden. Neem contact op met je adviseur en kijk samen wat voor jou de beste oplossing is en met welke belastingregels je rekening moet houden.

(Extra) aflossen op je lening

Jaarlijks kun je een deel van je lening aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding betaalt. Meestal is dit 10%. Het voor jou geldende percentage staat in de hypotheekvoorwaarden. Informatie over extra aflossen vind je op MijnHypotheekOnline.

Je hypotheekvorm veranderen

Soms is een andere hypotheekvorm een oplossing. Heb je nu een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je je hypotheek omzetten naar een vorm waarbij je wel aflost. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek betaal je elke maand een gedeelte van je hypotheek terug.

Extra inleggen in je spaarhypotheek

Je kunt extra inleggen in het spaargedeelte van je spaarhypotheek. Dit noemen we een extra storting. Door het doen van een extra storting gaat je spaarsaldo omhoog. Ook ontvang je rente over je extra storting. Hierdoor spaar je sneller het bedrag bij elkaar om je hypotheek af te lossen.

Zelf sparen

Je kunt ook zelf geld sparen op een spaarrekening. Je houdt dan nog de mogelijkheid om het geld voor andere zaken te gebruiken. Let dan wel op dat je op de einddatum van je lening voldoende geld hebt om je lening terug te betalen.

Met een belastingvrije schenking

Ben je tussen de 18 en 40 jaar? Dan kunnen je ouders of anderen je eenmalig een bedrag van € 106.671 (2022) schenken om je hypotheek af te lossen. Om gebruik te kunnen maken van deze belastingvrijstelling moet je de schenking gebruiken voor het aflossen van je hypotheek. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst. Los je af met een schenking die aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet, dan brengen wij geen vergoeding in rekening.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback