Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Een uitvaartverzekering is niet hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering:

 • Een uitvaartverzekering heeft geen einddatum maar stopt na overlijden van de verzekerde en betaalt dan altijd een bedrag uit.
 • Een overlijdensrisicoverzekering heeft wel een einddatum en betaalt alleen een bedrag uit als de verzekerde voor die datum overlijdt.

Uitvaartverzekering
Met een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden jouw begrafenis of crematie kunnen betalen. Heb je een natura uitvaartverzekering? Je verzekert je met deze verzekering voor de producten en diensten voor je begrafenis of crematie. Wij keren bij deze verzekering geen geldbedrag uit.

Overlijdensrisicoverzekering
Met de overlijdensrisicoverzekering regel je een bedrag voor je nabestaanden. Overlijd je voor de einddatum van de verzekering? Dan keert deze levensverzekering je nabestaanden éénmalig een afgesproken vast bedrag uit dat zij overal aan mogen besteden.
De overlijdensrisicoverzekering kan ook verpand zijn aan de geldverstrekker van je hypotheek. Dan wordt het uitgekeerde bedrag altijd gebruikt voor de aflossing van de hypotheek.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Actuele vragen

 • Wanneer ontvang ik het waardeoverzicht van mijn beleggingsverzekering?

  Je vindt de verwachte ontvangstdatum van je waardeoverzicht op onze pagina Jaaroverzicht in je brievenbus. Heb je het waardeoverzicht gemist? Je vindt deze ook in MijnReaal onder Je post van Reaal.

  Goed om te weten

  In het waardeoverzicht van je beleggingsverzekering staat informatie over onder andere:

  • de waarde van je verzekering
  • het behaalde rendement
  • de ingehouden kosten

  Hierin staat niet het bedrag dat je opgeeft in de aangifte voor de inkomstenbelasting.

 • Moet ik mijn levensverzekering altijd opgeven voor de belasting als ik een fiscale jaaropgaaf ontvang?

  Of je je levensverzekering moet opgeven voor de inkomstenbelasting, hangt niet af van het wel of niet ontvangen van een fiscale jaaropgaaf. Wel van je persoonlijke situatie. Je bespreekt dit het beste met je financieel adviseur of belastingadviseur.

  Waarom een fiscale jaaropgaaf?

  Als wij wettelijk verplicht zijn om gegevens door te geven aan de Belastingdienst, ontvang je van ons een fiscale jaaropgaaf. Wanneer wij gegevens door moeten geven is afhankelijk van:

  • de datum waarop je verzekering is begonnen
  • de soort verzekering
  • het verzekerd kapitaal
  • de premie die je betaalt, als je een lijfrenteverzekering hebt
 • Wanneer ontvang ik mijn fiscale jaaropgaaf?

  Je ontvangt je fiscale jaaropgaaf in januari of februari. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. In ons verzendoverzicht zie je precies wanneer je je overzicht over het vorige jaar ontvangt. In MijnReaal vind je bij Je post van Reaal een kopie van de fiscale jaaropgaaf, als deze naar je is verstuurd.

  Hoef je jouw levensverzekering niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, dan ontvang je geen fiscale jaaropgaaf van ons. Dit is bijvoorbeeld zo als de waarde van je uitvaartverzekering of levensverzekering lager is dan de vrijstelling in box 3. Deze vrijstelling is € 7118 in 2019 (€ 7.033 in 2018).

  Goed om te weten

  Een uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hoef je vaak niet op te geven bij de belasting. Je ontvangt dan ook geen fiscale jaaropgaaf.