Wat betekent het als ik mijn levensverzekering premievrij maak?

Je overweegt om je verzekering premievrij te maken. Dit betekent dat je stopt met premie betalen, maar de waarde van de verzekering niet laat uitkeren. Dit kan alleen voor levensverzekeringen die waarde opbouwen en niet voor (de meeste) overlijdensrisicoverzekeringen. Het premievrij maken van je verzekering heeft niet alleen gevolgen voor de waardeopbouw van je verzekering. Soms heeft dit ook gevolgen voor bijvoorbeeld de belasting. Bespreek het daarom eerst met je financieel adviseur als je wilt stoppen met premie betalen.

Gevolgen van premievrij maken voor de verzekering

  • Als je stopt met premie betalen, heeft dat gevolgen voor de waardeopbouw van je verzekering. Voordat je verzekering premievrij wordt gemaakt, ontvang je van ons een offerte. Hierin staat de (verwachte) eindwaarde van je verzekering.
  • In sommige gevallen heeft het premievrij maken van de verzekering gevolgen voor de belasting. Bijvoorbeeld als je daardoor niet meer voldoet aan de bandbreedte-eis. Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.
  • Is je verzekering gekoppeld aan een geldlening of hypotheek? Neem dan eerst contact op met je geldverstrekker. Voor deze wijziging heb je namelijk toestemming nodig.
  • Heeft je verzekering een garantie? Dan berekenen we het garantiekapitaal opnieuw. Omdat er minder premie binnenkomt, zal deze lager zijn dan als je premie blijft betalen.
  • Heb je een beleggingsverzekering? Dan heeft het soms gevolgen voor de kosten in je verzekering als je deze premievrij maakt. Lees hier meer over in je voorwaarden.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback