Wat betekent het als ik mijn levensverzekering premievrij maak?

Je overweegt om je verzekering premievrij te maken. Dit betekent dat je stopt met premie betalen, maar de waarde van de verzekering niet laat uitkeren. Dit kan alleen voor levensverzekeringen die waarde opbouwen en niet voor (de meeste) overlijdensrisicoverzekeringen. Het premievrij maken van je verzekering heeft niet alleen gevolgen voor de waardeopbouw van je verzekering. Soms heeft dit ook gevolgen voor bijvoorbeeld de belasting. Bespreek het daarom eerst met je financieel adviseur als je wilt stoppen met premie betalen.

Gevolgen van premievrij maken voor de verzekering

 • Als je stopt met premie betalen, heeft dat gevolgen voor de waardeopbouw van je verzekering. Voordat je verzekering premievrij wordt gemaakt, ontvang je van ons een offerte. Hierin staat de (verwachte) eindwaarde van je verzekering.
 • In sommige gevallen heeft het premievrij maken van de verzekering gevolgen voor de belasting. Bijvoorbeeld als je daardoor niet meer voldoet aan de bandbreedte-eis. Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.
 • Is je verzekering gekoppeld aan een geldlening of hypotheek? Neem dan eerst contact op met je geldverstrekker. Voor deze wijziging heb je namelijk toestemming nodig.
 • Heeft je verzekering een garantie? Dan berekenen we het garantiekapitaal opnieuw. Omdat er minder premie binnenkomt, zal deze lager zijn dan als je premie blijft betalen.
 • Heb je een beleggingsverzekering? Dan heeft het soms gevolgen voor de kosten in je verzekering als je deze premievrij maakt. Lees hier meer over in je voorwaarden.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Actuele vragen

 • Wanneer ontvang ik het waardeoverzicht van mijn beleggingsverzekering?

  Je vindt de verwachte ontvangstdatum van je waardeoverzicht op onze pagina Jaaroverzicht in je brievenbus. Heb je het waardeoverzicht gemist? Je vindt deze ook in MijnReaal onder Je post van Reaal.

  Goed om te weten

  In het waardeoverzicht van je beleggingsverzekering staat informatie over onder andere:

  • de waarde van je verzekering
  • het behaalde rendement
  • de ingehouden kosten

  Hierin staat niet het bedrag dat je opgeeft in de aangifte voor de inkomstenbelasting.

 • Moet ik mijn levensverzekering altijd opgeven voor de belasting als ik een fiscale jaaropgaaf ontvang?

  Of je je levensverzekering moet opgeven voor de inkomstenbelasting, hangt niet af van het wel of niet ontvangen van een fiscale jaaropgaaf. Wel van je persoonlijke situatie. Je bespreekt dit het beste met je financieel adviseur of belastingadviseur.

  Waarom een fiscale jaaropgaaf?

  Als wij wettelijk verplicht zijn om gegevens door te geven aan de Belastingdienst, ontvang je van ons een fiscale jaaropgaaf. Wanneer wij gegevens door moeten geven is afhankelijk van:

  • de datum waarop je verzekering is begonnen
  • de soort verzekering
  • het verzekerd kapitaal
  • de premie die je betaalt, als je een lijfrenteverzekering hebt
 • Wanneer ontvang ik mijn fiscale jaaropgaaf?

  Je ontvangt je fiscale jaaropgaaf in januari of februari. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. In ons verzendoverzicht zie je precies wanneer je je overzicht over het vorige jaar ontvangt. In MijnReaal vind je bij Je post van Reaal een kopie van de fiscale jaaropgaaf, als deze naar je is verstuurd.

  Hoef je jouw levensverzekering niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, dan ontvang je geen fiscale jaaropgaaf van ons. Dit is bijvoorbeeld zo als de waarde van je uitvaartverzekering of levensverzekering lager is dan de vrijstelling in box 3. Deze vrijstelling is € 7118 in 2019 (€ 7.033 in 2018).

  Goed om te weten

  Een uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hoef je vaak niet op te geven bij de belasting. Je ontvangt dan ook geen fiscale jaaropgaaf.