Moet ik een vergoeding betalen als ik aflos op mijn hypotheek?

Je kunt altijd extra aflossen op je hypotheek. Is jouw hypotheekrente hoger dan de huidige hypotheekrente waardoor financieel nadeel ontstaat voor de geldverstrekker? Dan moet je voor de aflossing soms een vergoeding betalen. Dit hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld:

  • De reden dat je aflost
    Los je af omdat je je woning hebt verkocht? Dan hoef je geen vergoeding te betalen. Los je af omdat je een hypotheek bij een andere geldverstrekker hebt afgesloten? Dan kun je wel te maken krijgen met een te betalen vergoeding.
  • De rentestand
    Is het rentepercentage dat je betaalt voor je hypotheek lager dan de rente van nu voor een vergelijkbare hypotheek? Dan kun je aflossen zonder dat je een vergoeding moet betalen. Is het rentepercentage dat je betaalt hoger? Dan betaal je mogelijk wel een vergoeding.
  • Hoeveel je aflost
    Je mag elk jaar een deel aflossen zonder dat je een vergoeding moet betalen. Dit bedrag is vaak een percentage van je oorspronkelijke hypotheekbedrag (in ieder geval 10%). Los je meer af? Dan moet je mogelijk een vergoeding betalen.

Goed om te weten

In de algemene voorwaarden van je hypotheek lees je meer over de regels bij aflossing. Informatie over extra aflossen vind je ook op MijnHypotheekOnline. Wil je meer weten? Vraag het na bij Stater of bij je financieel adviseur. Doe dat in ieder geval voordat je een bedrag aflost.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback