Kan ik mijn lijfrenteverzekering na de verhoging van de AOW leeftijd nog steeds laten uitkeren als ik 65 word?

Met een tijdelijke oudedagslijfrente laat je je lijfrenteverzekering ook na de verhoging van de AOW leeftijd nog steeds (gedeeltelijk) uitkeren als je 65 wordt. Het bedrag dat je kunt gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente die ingaat in het jaar dat je 65 wordt, verschilt:

 • Heb je na 31 december 2013 geen geld meer ingelegd voor je lijfrente? Dan mag je voor de gehele waarde een tijdelijke oudedagslijfrente aankopen. Is er winst opgebouwd op je lijfrente? Dan tel je dit bedrag op bij de waarde waarvoor je een tijdelijke oudedagslijfrente aankoopt.
 • Heb je na 31 december 2013 nog wel geld ingelegd? Dan mag je uitsluitend de waarde die je hebt opgebouwd tot en met 31 december 2013 gebruiken voor de tijdelijke oudedagslijfrente die ingaat als je 65 wordt.

Goed om te weten

 • Heb je ná 31 december 2013 nog geld ingelegd? Dan geldt voor de waarde die je hebt opgebouwd ná 31 december 2013 dat de tijdelijke oudedagslijfrente op zijn vroegst in mag gaan in het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.
 • De laatst mogelijke ingangsdatum van de tijdelijke oudedagslijfrente is de AOW-leeftijd plus 5 jaar. Het maakt hierbij niet uit of de lijfrente is opgebouwd vóór 31 december 2013 of daarna.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Actuele vragen

 • Wanneer ontvang ik het waardeoverzicht van mijn beleggingsverzekering?

  Je vindt de verwachte ontvangstdatum van je waardeoverzicht op onze pagina Jaaroverzicht in je brievenbus. Heb je het waardeoverzicht gemist? Je vindt deze ook in MijnReaal onder Je post van Reaal.

  Goed om te weten

  In het waardeoverzicht van je beleggingsverzekering staat informatie over onder andere:

  • de waarde van je verzekering
  • het behaalde rendement
  • de ingehouden kosten

  Hierin staat niet het bedrag dat je opgeeft in de aangifte voor de inkomstenbelasting.

 • Moet ik mijn levensverzekering altijd opgeven voor de belasting als ik een fiscale jaaropgaaf ontvang?

  Of je je levensverzekering moet opgeven voor de inkomstenbelasting, hangt niet af van het wel of niet ontvangen van een fiscale jaaropgaaf. Wel van je persoonlijke situatie. Je bespreekt dit het beste met je financieel adviseur of belastingadviseur.

  Waarom een fiscale jaaropgaaf?

  Als wij wettelijk verplicht zijn om gegevens door te geven aan de Belastingdienst, ontvang je van ons een fiscale jaaropgaaf. Wanneer wij gegevens door moeten geven is afhankelijk van:

  • de datum waarop je verzekering is begonnen
  • de soort verzekering
  • het verzekerd kapitaal
  • de premie die je betaalt, als je een lijfrenteverzekering hebt
 • Wanneer ontvang ik mijn fiscale jaaropgaaf?

  Je ontvangt je fiscale jaaropgaaf in januari of februari. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. In ons verzendoverzicht zie je precies wanneer je je overzicht over het vorige jaar ontvangt. In MijnReaal vind je bij Je post van Reaal een kopie van de fiscale jaaropgaaf, als deze naar je is verstuurd.

  Hoef je jouw levensverzekering niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, dan ontvang je geen fiscale jaaropgaaf van ons. Dit is bijvoorbeeld zo als de waarde van je uitvaartverzekering of levensverzekering lager is dan de vrijstelling in box 3. Deze vrijstelling is € 7118 in 2019 (€ 7.033 in 2018).

  Goed om te weten

  Een uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hoef je vaak niet op te geven bij de belasting. Je ontvangt dan ook geen fiscale jaaropgaaf.