Kan ik mijn beleggingsverzekering omzetten naar een Vermogensverzekering?

Je kunt je huidige beleggingsverzekering omzetten naar onze Vermogensverzekering. De oude beleggingsverzekering stopt en de waarde gaat over naar de nieuwe Vermogensverzekering. Je financieel adviseur kan je adviseren of dit in jouw persoonlijke situatie een goede keuze is. Neem contact met ons op als je deze wijziging wilt doen. Of lees meer op onze pagina over de mogelijkheden met je beleggingsverzekering.

Goed om te weten

 • Is je verzekering gekoppeld aan een geldlening of hypotheek? Neem dan eerst contact op met de geldverstrekker. Je hebt dan namelijk toestemming nodig voor de omzetting.
 • Moet de nieuwe Vermogensverzekering ook worden verpand? Geef dit dan bij ons aan.
 • Bij omzetting van je oude beleggingsverzekering naar een Vermogensverzekering, blijft het fiscale kader hetzelfde. Is je oude beleggingsverzekering bijvoorbeeld een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), dan is je nieuwe Vermogensverzekering dat ook.
 • Woon je in het buitenland? Dan kun je je beleggingsverzekering niet omzetten naar een Vermogensverzekering. Je sluit namelijk een nieuwe verzekering. Wij kunnen geen verzekeringen afsluiten voor klanten die buiten Nederland wonen.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Actuele vragen

 • Wanneer ontvang ik het waardeoverzicht van mijn beleggingsverzekering?

  Je vindt de verwachte ontvangstdatum van je waardeoverzicht op onze pagina Jaaroverzicht in je brievenbus. Heb je het waardeoverzicht gemist? Je vindt deze ook in MijnReaal onder Je post van Reaal.

  Goed om te weten

  In het waardeoverzicht van je beleggingsverzekering staat informatie over onder andere:

  • de waarde van je verzekering
  • het behaalde rendement
  • de ingehouden kosten

  Hierin staat niet het bedrag dat je opgeeft in de aangifte voor de inkomstenbelasting.

 • Moet ik mijn levensverzekering altijd opgeven voor de belasting als ik een fiscale jaaropgaaf ontvang?

  Of je je levensverzekering moet opgeven voor de inkomstenbelasting, hangt niet af van het wel of niet ontvangen van een fiscale jaaropgaaf. Wel van je persoonlijke situatie. Je bespreekt dit het beste met je financieel adviseur of belastingadviseur.

  Waarom een fiscale jaaropgaaf?

  Als wij wettelijk verplicht zijn om gegevens door te geven aan de Belastingdienst, ontvang je van ons een fiscale jaaropgaaf. Wanneer wij gegevens door moeten geven is afhankelijk van:

  • de datum waarop je verzekering is begonnen
  • de soort verzekering
  • het verzekerd kapitaal
  • de premie die je betaalt, als je een lijfrenteverzekering hebt
 • Wanneer ontvang ik mijn fiscale jaaropgaaf?

  Je ontvangt je fiscale jaaropgaaf in januari of februari. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. In ons verzendoverzicht zie je precies wanneer je je overzicht over het vorige jaar ontvangt. In MijnReaal vind je bij Je post van Reaal een kopie van de fiscale jaaropgaaf, als deze naar je is verstuurd.

  Hoef je jouw levensverzekering niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, dan ontvang je geen fiscale jaaropgaaf van ons. Dit is bijvoorbeeld zo als de waarde van je uitvaartverzekering of levensverzekering lager is dan de vrijstelling in box 3. Deze vrijstelling is € 7118 in 2019 (€ 7.033 in 2018).

  Goed om te weten

  Een uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hoef je vaak niet op te geven bij de belasting. Je ontvangt dan ook geen fiscale jaaropgaaf.