Hoe sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af?

Je hebt de volgende mogelijkheden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten:

 • Je vraagt de Overlijdensrisicoverzekering zelf direct online bij ons aan. Je krijgt van ons geen advies. Voor het aanvragen van deze verzekering rekenen wij kosten. Je vindt de kosten in het dienstverleningsdocument.
 • Je vraagt de overlijdensrisicoverzekering aan via je financieel adviseur. Heb je nog geen financieel adviseur? Vind dan een financieel adviseur bij jou in de buurt. De financieel adviseur adviseert of de verzekering past bij je wensen en financiële situatie. Je betaalt voor dit advies. Bespreek van tevoren met je financieel adviseur welk werk hij voor je gaat doen en wat je daarvoor betaalt.

Zelf Online aanvragen

Via de website kun je eenvoudig zelf een overlijdensrisicoverzekering aanvragen. Je krijgt van ons geen advies of de verzekering past bij je wensen en financiële situatie. Voor het aanvragen van deze verzekering rekenen wij kosten. Je vindt de kosten in het dienstverleningsdocument op onze website.

Aanvragen via financieel adviseur

De financieel adviseur kan je adviseren of de verzekering past bij je wensen en financiële situatie. Als je een financieel adviseur inschakelt, dan betaal je hiervoor. Bespreek daarom van tevoren met je financieel adviseur welk werk hij voor je gaat doen en wat je daarvoor moet betalen.

Goed om te weten

 • Je kunt alleen een nieuwe verzekering afsluiten als je een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland hebt. Dit geldt zowel voor de verzekeringnemer als de verzekerde.
 • Een aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering kan alleen met een ingangsdatum op de eerste van de maand.
 • Een annuïtair dalende en lineair dalende overlijdensrisicoverzekering kun je alleen voor de duur in hele jaren afsluiten.
 • Na acceptatie van de verzekering (medisch akkoord) ontvang je een acceptatiebevestiging.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Gerelateerde vragen

Actuele vragen

 • Wanneer ontvang ik het waardeoverzicht van mijn beleggingsverzekering?

  Je vindt de verwachte ontvangstdatum van je waardeoverzicht op onze pagina Jaaroverzicht in je brievenbus. Heb je het waardeoverzicht gemist? Je vindt deze ook in MijnReaal onder Je post van Reaal.

  Goed om te weten

  In het waardeoverzicht van je beleggingsverzekering staat informatie over onder andere:

  • de waarde van je verzekering
  • het behaalde rendement
  • de ingehouden kosten

  Hierin staat niet het bedrag dat je opgeeft in de aangifte voor de inkomstenbelasting.

 • Moet ik mijn levensverzekering altijd opgeven voor de belasting als ik een fiscale jaaropgaaf ontvang?

  Of je je levensverzekering moet opgeven voor de inkomstenbelasting, hangt niet af van het wel of niet ontvangen van een fiscale jaaropgaaf. Wel van je persoonlijke situatie. Je bespreekt dit het beste met je financieel adviseur of belastingadviseur.

  Waarom een fiscale jaaropgaaf?

  Als wij wettelijk verplicht zijn om gegevens door te geven aan de Belastingdienst, ontvang je van ons een fiscale jaaropgaaf. Wanneer wij gegevens door moeten geven is afhankelijk van:

  • de datum waarop je verzekering is begonnen
  • de soort verzekering
  • het verzekerd kapitaal
  • de premie die je betaalt, als je een lijfrenteverzekering hebt
 • Wanneer ontvang ik mijn fiscale jaaropgaaf?

  Je ontvangt je fiscale jaaropgaaf in januari of februari. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. In ons verzendoverzicht zie je precies wanneer je je overzicht over het vorige jaar ontvangt. In MijnReaal vind je bij Je post van Reaal een kopie van de fiscale jaaropgaaf, als deze naar je is verstuurd.

  Hoef je jouw levensverzekering niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, dan ontvang je geen fiscale jaaropgaaf van ons. Dit is bijvoorbeeld zo als de waarde van je uitvaartverzekering of levensverzekering lager is dan de vrijstelling in box 3. Deze vrijstelling is € 7118 in 2019 (€ 7.033 in 2018).

  Goed om te weten

  Een uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hoef je vaak niet op te geven bij de belasting. Je ontvangt dan ook geen fiscale jaaropgaaf.