Hoe kan ik stoppen met premie betalen voor mijn levensverzekering?

Je kunt stoppen met premie betalen voor je levensverzekering. Dit noemen wij je verzekering premievrij maken. Je vraagt eenvoudig een offerte bij ons aan via MijnReaal. Kun je niet inloggen? Dan vraag je de offerte online aan via ons formulier Premievrij maken. In de offerte lees je wat de (verwachte) uitkering op einddatum is als je stopt met premie betalen. Het premievrij maken van je levensverzekering heeft mogelijk gevolgen voor de belasting. Neem voor advies contact op met je financieel adviseur.

Goed om te weten

 • Is je verzekering gekoppeld aan een geldlening of hypotheek? Neem dan eerst contact op met je geldverstrekker. Je hebt namelijk toestemming nodig voor het premievrij maken van je verzekering.
 • Is je overlijdensrisicoverzekering ingegaan in 2006 of later? Of heb je een eenjarige overlijdensrisicoverzekering? Dan krijg je op de einddatum geen uitkering als je stopt met premie betalen. Je kunt de verzekering wel opzeggen. 
 • Is je overlijdensrisicoverzekering ingegaan vóór 2006? Dan zit er misschien wel een premievrije waarde in je verzekering. Vraag hiervoor een offerte bij ons aan.
 • Zit er een garantie in je beleggingsverzekering? Dan zal je garantie na het premievrij maken minder zijn of vervallen.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Actuele vragen

 • Wanneer ontvang ik het waardeoverzicht van mijn beleggingsverzekering?

  Je vindt de verwachte ontvangstdatum van je waardeoverzicht op onze pagina Jaaroverzicht in je brievenbus. Heb je het waardeoverzicht gemist? Je vindt deze ook in MijnReaal onder Je post van Reaal.

  Goed om te weten

  In het waardeoverzicht van je beleggingsverzekering staat informatie over onder andere:

  • de waarde van je verzekering
  • het behaalde rendement
  • de ingehouden kosten

  Hierin staat niet het bedrag dat je opgeeft in de aangifte voor de inkomstenbelasting.

 • Moet ik mijn levensverzekering altijd opgeven voor de belasting als ik een fiscale jaaropgaaf ontvang?

  Of je je levensverzekering moet opgeven voor de inkomstenbelasting, hangt niet af van het wel of niet ontvangen van een fiscale jaaropgaaf. Wel van je persoonlijke situatie. Je bespreekt dit het beste met je financieel adviseur of belastingadviseur.

  Waarom een fiscale jaaropgaaf?

  Als wij wettelijk verplicht zijn om gegevens door te geven aan de Belastingdienst, ontvang je van ons een fiscale jaaropgaaf. Wanneer wij gegevens door moeten geven is afhankelijk van:

  • de datum waarop je verzekering is begonnen
  • de soort verzekering
  • het verzekerd kapitaal
  • de premie die je betaalt, als je een lijfrenteverzekering hebt
 • Wanneer ontvang ik mijn fiscale jaaropgaaf?

  Je ontvangt je fiscale jaaropgaaf in januari of februari. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. In ons verzendoverzicht zie je precies wanneer je je overzicht over het vorige jaar ontvangt. In MijnReaal vind je bij Je post van Reaal een kopie van de fiscale jaaropgaaf, als deze naar je is verstuurd.

  Hoef je jouw levensverzekering niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, dan ontvang je geen fiscale jaaropgaaf van ons. Dit is bijvoorbeeld zo als de waarde van je uitvaartverzekering of levensverzekering lager is dan de vrijstelling in box 3. Deze vrijstelling is € 7118 in 2019 (€ 7.033 in 2018).

  Goed om te weten

  Een uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hoef je vaak niet op te geven bij de belasting. Je ontvangt dan ook geen fiscale jaaropgaaf.