Heb ik een gezondheidsverklaring/ medische beoordeling nodig bij het afsluiten van een levensverzekering?

Voordat je bij ons een overlijdensrisicoverzekering (ORV) of arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit of wijzigt, hebben wij informatie nodig over je gezondheid. Vaak is een vragenlijst voldoende. Of er een onderzoek of keuring nodig is, hangt onder andere af van de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren. Op onze website vindt je bij Gezondheidsverklaringen een overzicht van de verzekerde bedragen en welke gezondheidsverklaringen nodig zijn bij jouw aanvraag.

Goed om te weten

 • Wij betalen de kosten voor een aanvullend medisch onderzoek of internistenkeuring.
 • De link naar de eGV is 6 weken geldig.
 • Je kunt de eGV niet invullen via een tablet of smartphone.
 • De eGV kan alleen naar het e-mailadres van de verzekerde verstuurd worden, niet naar het e-mailadres van de financieel adviseur.
 • Als er 2 verzekerden zijn, kan de eGV ook naar 1 e-mailadres verstuurd worden.
 • Je ontvangt de Elektronische Gezondheidsverklaring (eGV) per e-mail, binnen 1 uur na het indienen van je aanvraag. Niet ontvangen? Controleer of de e-mail niet in je spam is beland.

Gezondheidswaarborgen

Het inzicht in jouw gezondheid noemen wij gezondheidswaarborgen. We kunnen op verschillende manieren inzicht krijgen in jouw gezondheid. We gebruiken hiervoor een verkorte of uitgebreide gezondheidsverklaring. In sommige gevallen is een aanvullend medisch onderzoek of een internistenkeuring nodig.

Verkorte en uitgebreide gezondheidsverklaring 

Deze verklaring bestaat uit vragen over je gezondheid. Je moet de gezondheidsverklaring volledig en naar waarheid invullen en ondertekenen.  De gezondheidsverklaring ontvang je elektronisch als je een aanvraag doet voor een overlijdensrisicoverzekering (met of zonder premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid).

Aanvullend medisch onderzoek (AMO)

Dit onderzoek bestaat uit een lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje, een uitgebreid bloedonderzoek en een urineonderzoek. Het onderzoek kan gedaan worden door een keuringsinstantie of een arts (niet je eigen arts). 

Internistenkeuring

Deze keuring bestaat uit een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje, een uitgebreid bloedonderzoek en een urineonderzoek. De keuring kan gedaan worden door een keuringsinstantie of een arts (niet je eigen arts).

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor je feedback

Actuele vragen

 • Wanneer ontvang ik het waardeoverzicht van mijn beleggingsverzekering?

  Je vindt de verwachte ontvangstdatum van je waardeoverzicht op onze pagina Jaaroverzicht in je brievenbus. Heb je het waardeoverzicht gemist? Je vindt deze ook in MijnReaal onder Je post van Reaal.

  Goed om te weten

  In het waardeoverzicht van je beleggingsverzekering staat informatie over onder andere:

  • de waarde van je verzekering
  • het behaalde rendement
  • de ingehouden kosten

  Hierin staat niet het bedrag dat je opgeeft in de aangifte voor de inkomstenbelasting.

 • Moet ik mijn levensverzekering altijd opgeven voor de belasting als ik een fiscale jaaropgaaf ontvang?

  Of je je levensverzekering moet opgeven voor de inkomstenbelasting, hangt niet af van het wel of niet ontvangen van een fiscale jaaropgaaf. Wel van je persoonlijke situatie. Je bespreekt dit het beste met je financieel adviseur of belastingadviseur.

  Waarom een fiscale jaaropgaaf?

  Als wij wettelijk verplicht zijn om gegevens door te geven aan de Belastingdienst, ontvang je van ons een fiscale jaaropgaaf. Wanneer wij gegevens door moeten geven is afhankelijk van:

  • de datum waarop je verzekering is begonnen
  • de soort verzekering
  • het verzekerd kapitaal
  • de premie die je betaalt, als je een lijfrenteverzekering hebt
 • Wanneer ontvang ik mijn fiscale jaaropgaaf?

  Je ontvangt je fiscale jaaropgaaf in januari of februari. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. In ons verzendoverzicht zie je precies wanneer je je overzicht over het vorige jaar ontvangt. In MijnReaal vind je bij Je post van Reaal een kopie van de fiscale jaaropgaaf, als deze naar je is verstuurd.

  Hoef je jouw levensverzekering niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, dan ontvang je geen fiscale jaaropgaaf van ons. Dit is bijvoorbeeld zo als de waarde van je uitvaartverzekering of levensverzekering lager is dan de vrijstelling in box 3. Deze vrijstelling is € 7118 in 2019 (€ 7.033 in 2018).

  Goed om te weten

  Een uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hoef je vaak niet op te geven bij de belasting. Je ontvangt dan ook geen fiscale jaaropgaaf.