Wat is een restschuld?

Een restschuld ontstaat als je je hypotheek moet aflossen maar je hebt niet voldoende geld gespaard. Maar ook als je woning bij verkoop niet genoeg opbrengt ofwel 'onder water' staat.

Je loopt risico op een restschuld als je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek hebt. Omdat je alleen maar rente betaalt, neemt de hoogte van de hypotheek niet af. De verkoopprijs van je woning kan dan wellicht niet hoog genoeg zijn om de hele hypotheek terug te betalen. Maar ook als je een hypotheek hebt met een beleggingsverzekering kan het zo zijn dat de opbrengst van de verzekering lager is dan je hypotheek. Ook dan kun je te maken krijgen met een restschuld.

Is je hypotheek nog geschikt voor jou?

Soms lukt het niet om de restschuld terug te betalen. Daarom is het verstandig om jezelf hierover zo goed mogelijk te informeren. Je kunt contact opnemen met je financieel adviseur om samen te bespreken of je huidige hypotheek nog past bij de waarde van je woning en bij je wensen voor later. Zo kun je het risico op een restschuld verminderen.

Loop je risico op een restschuld?

Wil je weten of je misschien een restschuld overhoudt? Gebruik dan onze indicatieve berekening. Daarvoor heb je deze gegevens nodig:

  1. De WOZ-waarde van je woning. Dat is de waarde die de gemeente aan je woning toekent om te bepalen hoeveel gemeentelijke belasting je moet betalen. Je kunt deze waarde aanvragen op mijnoverheid.nl of bij je gemeente.
  2. De hoogte van je hypotheekschuld. Deze vind je op je jaaropgaaf.
  3. Heb je een spaarhypotheek? Neem dan de waarde van de spaarhypotheekverzekering op 1 december van het afgelopen jaar. Deze waarde vind je op je jaaropgaaf.
  4. Heb je een beleggingsverzekering die aan je hypotheek gekoppeld is? Neem dan de waarde van de beleggingen uit het informatieoverzicht van je beleggingsverzekering. Deze ontvang je 1 keer per jaar van je verzekeraar.
  5. Heb je een beleggingsrekening die aan je hypotheek gekoppeld is? Neem dan de waarde van je beleggingen op de beleggingsrekening op 31 december van het afgelopen jaar. Deze waarde vind je op je jaaropgaaf

Berekening

Waar vind je meer informatie?

Wil je meer weten over restschuld? Dan kun je hier terecht:

  • Algemene consumentenwebsite van het Verbond van Verzekeraars. Op de algemene consumentenwebsite van het Verbond vind je algemene informatie over het hebben van een restschuld en hoe je hiermee om kunt gaan.
  • Nationale Hypotheek Garantie. Heb je een lening met Nationale Hypotheek Garantie? Kijk dan op de website van NHG voor de voorwaarden om een restschuld mee te kunnen financieren.
  • Belastingdienst. Rente voor de restschuldfinanciering is mogelijk aftrekbaar. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.
Help me nu

Help me nu