Hypotheekrente

 • Vaste rente

  Heb je een Reaal hypotheek? Hier staan de rentetarieven voor het kiezen van een nieuwe rentevastperiode.

  De rentetarieven van de onderstaande hypotheken gelden alleen als je:

  • Een nieuwe rentevastperiode moet kiezen omdat je huidige bijna is afgelopen.
  • Een 2e hypotheek afsluit.
  • De eventuele boete bij het aflossen van je hypotheek wilt berekenen.

  Toelichting tabellen en rekenvoorbeelden

  Geldig voor annuïteitenhypotheken (tenzij anders aangegeven).

  • Deze overzichten geven je een beeld van de rentestanden. Om het duidelijk aan je te presenteren, tonen we niet alle rentevastperioden en risicoklassen.
  • In specifieke gevallen kan er sprake zijn van een opslag of korting op de rente.
  • Niet alle productvormen zijn mogelijk met de getoonde rentevastperioden.
  • Informeer altijd bij je financieel adviseur welk rente­percentage in jouw specifieke geval van toepassing is.
  • Heb je een Zwitserleven hypotheek? Meer informatie vind je op de website van Zwitserleven.

  De voorbeeldbe­rekening is gebaseerd op een ongewijzigde rentevastperiode gedurende de gehele looptijd. Het totale bedrag in de voorbeeldbe­rekening betreft het totale bedrag dat je betaalt over de gehele looptijd van 30 jaar. Dit bedrag kan afwijken van de werkelijke situatie.

  Informatie en aansprakelijkheid

  De informatie is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en niet als advies. Hoewel de informatie zorgvuldig is samengesteld, kunnen wij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Lees voor de volledige informatie de disclaimer.

 • Variabele rente

  Heb je een Reaal hypotheek met variabele rente? Of overweeg je aan het einde van de rentevastperiode over te stappen naar een variabele rente? Hieronder lees je meer over alle voor- en nadelen van een variabele rente en hoe deze wordt opgebouwd.

  Met een variabele rente heb je minder zekerheid over de hoogte van je hypotheeklasten. De rente kan namelijk elke maand aangepast worden. Gaat de rente omlaag, dan dalen je lasten en vice versa.

  Hoe snel kan een variabele rente wijzigen?

  In de grafiek hieronder zie je het verloop van een willekeurige variabele hypotheekrente over een periode van 10 jaar. Deze laat zien dat er bijna 4% verschil zat tussen de hoogste en laagste rentestand in deze periode. De variabele rente steeg in een half jaar tijd met 1%. Bij een hypotheek van € 200.000 stegen de kosten in dat half jaar dus met ongeveer € 167.

  Voor wie?

  Vaak, maar zeker niet altijd, is variabele rente goedkoper dan een 'vaste' renteperiode. Variabele rente kan interessant voor je zijn als je niet wakker ligt van veranderende maandlasten én je financiële situatie toelaat dat de maandlasten kunnen wijzigen. Bij variabele rente kan je op elk moment overstappen naar een 'vaste rente'.

  Opbouw variabele rente per geldverstrekker

  De variabele rente bestaat uit een basisrente en diverse opslagen die kunnen veranderen. Hieronder lees je per geldverstrekker wat de verschillende opslagen inhouden en of deze opslagen vast of variabel zijn. Bij wijzigingen vermelden wij welke onderdelen van de variabele rente door je geldverstrekker zijn aangepast.

  NIBC (Seyst Hypotheken, Amstelstaete, Muzen Hypotheken en Hypinvest)

  Variabele hypotheekrente bestaat bij NIBC uit een basistarief en 4 verschillende renteonderdelen (opslagen). De basisrente en de 4 renteonderdelen zijn allemaal variabel en kunnen los van elkaar veranderen.

  • Basisrente: om geld uit te kunnen lenen, moet een bank zelf ook geld inkopen. Dit doet een bank op de internationale geld- en kapitaalmarkt. De prijs van dit geld kan dagelijks veranderen en hangt af van bijvoorbeeld de economie, inflatie, werkloosheid maar ook van het vertrouwen in het algemeen.
  • Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten.
  • Individuele risico-opslagen.
  • Doorlopende kosten.
  • Winst.
 • Wijzigingen variabele rente per geldverstrekker

  Bij een variabele rente wordt de rente één keer per maand aangepast aan de actuele rentestand. De rente kan dus iedere maand anders zijn. De variabele rente bestaat uit een basisrente en diverse opslagen. Zowel de basisrente als de variabele opslagen kunnen veranderen. Is je rente aangepast? Dan lees je hieronder welke onderdelen van je rente­percentage gewijzigd zijn.

  Onderstaande informatie is bedoeld voor klanten die via Reaal al een hypotheek van de genoemde geldverstrekkers afgesloten hebben. Nieuwe klanten kunnen de hieronder genoemde producten met variabele rente niet meer kiezen.

  NIBC (Seyst Hypotheken, Amstelstaete, Muzen hypotheken & Hypinvest)

  Heb je een hypotheek(deel) met variabele rente en wijzigt deze rente? Dan informeert STATER je welke onderdelen van deze variabele rente zijn aangepast.

Help me nu

Help me nu

 • Veelgestelde vragen

 • Social media

  Stel ons je vraag en je ontvangt tijdens openingstijden binnen 1 uur een reactie.

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

 • Zelf regelen

  Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie of wil je je verzekering wijzigen?

 • Chat

  Direct antwoord op je vraag? Start de chat. Wij zitten voor je klaar!

  Chat met ons

  Sorry, op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar.

  Direct antwoord op je vraag? Start de chat. Wij zitten voor je klaar!

  Chat met ons

  Sorry, op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar.

  Waar gaat je vraag over?

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

 • Bellen

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

  072 - 519 40 00

 • Adviseur

  Je kan veel zelf doen, maar in sommige situaties is hulp van een onafhankelijk adviseur een goede keus.

 • Feedback

  Help ons deze pagina nog beter te maken.