Hypotheekrente

Vaste rente

Heb je al een Reaal hypotheek? Hier staan de rentetarieven voor het kiezen van een nieuwe rentevastperiode.

De rentetarieven van de onderstaande hypotheken gelden alleen als je:

 • Een nieuwe rentevastperiode moet kiezen omdat je huidige bijna is afgelopen.
 • Een 2e hypotheek afsluit.
 • De eventuele boete bij het aflossen van je hypotheek wilt berekenen.

Toelichting tabellen en rekenvoorbeelden

Geldig voor annuïteitenhypotheken (tenzij anders aangegeven).

 • Deze overzichten geven je een beeld van de rentestanden. Om het duidelijk aan je te presenteren, tonen we niet alle rentevastperioden en risicoklassen.
 • In specifieke gevallen kan er sprake zijn van een opslag of korting op de rente.
 • Niet alle productvormen zijn mogelijk met de getoonde rentevastperioden.
 • Informeer altijd bij je financieel adviseur welk rentepercentage in jouw specifieke geval van toepassing is.
 • Heb je een Zwitserleven hypotheek? Meer informatie vind je op de website van Zwitserleven.

De voorbeeldberekening is gebaseerd op een ongewijzigde rentevastperiode gedurende de gehele looptijd. Het totale bedrag in de voorbeeldberekening betreft het totale bedrag dat je betaalt over de gehele looptijd van 30 jaar. Dit bedrag kan afwijken van de werkelijke situatie.

Informatie en aansprakelijkheid

De informatie is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en niet als advies. Hoewel de informatie zorgvuldig is samengesteld, kunnen wij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Lees voor de volledige informatie de disclaimer.

Variabele rente

Heb je een Reaal hypotheek met variabele rente? Of overweeg je aan het einde van de rentevastperiode over te stappen naar een variabele rente? Hieronder lees je meer over alle voor- en nadelen van een variabele rente en hoe deze wordt opgebouwd.

Met een variabele rente heb je minder zekerheid over de hoogte van je hypotheeklasten. De rente kan namelijk elke maand aangepast worden. Gaat de rente omlaag, dan dalen je lasten en vice versa.

Hoe snel kan een variabele rente wijzigen?

In de grafiek hieronder zie je het verloop van een willekeurige variabele hypotheekrente over een periode van 10 jaar. Deze laat zien dat er bijna 4% verschil zat tussen de hoogste en laagste rentestand in deze periode. De variabele rente steeg in een half jaar tijd met 1%. Bij een hypotheek van € 200.000 stegen de kosten in dat half jaar dus met ongeveer € 167.

Variabele rente sinds 2001

Voor wie?

Vaak, maar zeker niet altijd, is variabele rente goedkoper dan een ‘vaste’ renteperiode. Variabele rente kan interessant voor je zijn als je niet wakker ligt van veranderende maandlasten én je financiële situatie toelaat dat de maandlasten kunnen wijzigen. Bij variabele rente kan je op elk moment overstappen naar een 'vaste rente'.

Opbouw variabele rente per geldverstrekker

De variabele rente bestaat uit een basisrente en diverse opslagen die kunnen veranderen. Hieronder lees je per geldverstrekker wat de verschillende opslagen inhouden en of deze opslagen vast of variabel zijn. Bij wijzigingen vermelden wij welke onderdelen van de variabele rente door je geldverstrekker zijn aangepast.

BNP Paribas Hypotheek

Variabele hypotheekrente bestaat bij BNP Paribas Hypotheek uit een basistarief en 4 verschillende renteonderdelen (opslagen). De basisrente en de 4 renteonderdelen zijn allemaal variabel en kunnen los van elkaar veranderen.

 • Basisrente: de basisrente is mede gebaseerd op de kapitaalmarktrente en het tarief dat BNP Paribas Hypotheek (Nederland) betaalt aan het hoofdkantoor van BNP Paribas in Frankrijk. Er bestaat géén direct verband tussen de variabele rente van BNP Paribas Hypotheek en de euriborrente.
 • Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten: met name de kosten om op de kapitaalmarkt geld aan te trekken zijn de laatste tijd erg gestegen. Dit komt door de financiële crisis en het gebrek aan vertrouwen tussen banken onderling. Een liquiditeitsopslag is bijvoorbeeld een vergoeding voor kredietrisico’s die banken en beleggers bij elkaar in rekening brengen. Door de financiële crisis zijn de risico’s gestegen. En omdat het afdekken van risico’s geld kost, is de liquiditeitsopslag gestegen. Daarom schommelen de rentetarieven. Daarnaast verscherpen toezichthouders de regels waar banken (en geldverstrekkers) aan moeten voldoen. Banken moeten meer eigen vermogen in het eigen bedrijf hebben voor hypotheken die zij verstrekken.
 • Individuele risico-opslagen: opslag voor het kredietrisico die vervang heeft met de risicoklasse (bijvoorbeeld NHG/niet-NHG).
 • Doorlopende kosten.
 • Winst.

NIBC (Seyst Hypotheken, Amstelstaete, Muzen hypotheken & Hypinvest)

Variabele hypotheekrente bestaat bij NIBC uit een basistarief en 4 verschillende renteonderdelen (opslagen). De basisrente en de 4 renteonderdelen zijn allemaal variabel en kunnen los van elkaar veranderen.

 • Basisrente: om geld uit te kunnen lenen, moet een bank zelf ook geld inkopen. Dit doet een bank op de internationale geld- en kapitaalmarkt. De prijs van dit geld kan dagelijks veranderen en hangt af van bijvoorbeeld de economie, inflatie, werkloosheid maar ook van het vertrouwen in het algemeen.
 • Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten.
 • Individuele risico-opslagen.
 • Doorlopende kosten.
 • Winst.

SNS Reaal (Woningfonds, BLG, Holland Woningfinanciering, Reaal Hypotheken, Reaal Verzekeringen, DBV Finance & EuropeLife)

Variabele hypotheekrente bestaat bij SNS Reaal uit een basistarief en 4 verschillende renteonderdelen (opslagen). De basisrente en de 4 renteonderdelen zijn allemaal variabel en kunnen los van elkaar veranderen.

 • Basisrente: om geld uit te kunnen lenen, moet een bank zelf ook geld inkopen. Dit doet een bank op de internationale geld- en kapitaalmarkt. De prijs van dit geld kan dagelijks veranderen en hangt af van bijvoorbeeld de economie, inflatie, werkloosheid maar ook van het vertrouwen in het algemeen.
 • Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten: als een bank geld wil inkopen, moet er een prijs bepaald worden. De wederpartij kijkt daarom of de bank kredietwaardig is en hoeveel vertrouwen er is in de bank en economie. Er wordt gekeken naar het verschil tussen hoe lang de rente die de bank voor dit geld moet betalen vaststaat en hoe lang het rentetarief vaststaat wat de bank in rekening brengt bij haar klanten. En verder moet de bank verplichte kapitaalbuffers aanhouden voor verwachte en onverwachte verliezen. Deze factoren bepalen de risico-opslag. Het basistarief en de risico-opslag vormen samen de inkoopprijs.
 • Individuele risico-opslagen: dit renteonderdeel kan aangepast worden aan je persoonlijke situatie. Hoe meer risico de bank loopt, hoe hoger dit renteonderdeel is of wordt. Bijvoorbeeld: als de hypotheeklening hoog is in verhouding tot de waarde van het onderpand. In de toekomst is het mogelijk dat de individuele risico-opslag omhoog gaat als je bijvoorbeeld regelmatig te laat je rente en aflossing betaalt. Daarnaast is een hypotheek met flexibele voorwaarden (bijvoorbeeld een hoog percentage boetevrij aflosbaar) meestal duurder dan een hypotheek met beperkte flexibiliteit. En het is ook mogelijk dat een hypotheek met contractuele aflossing (bijvoorbeeld annuïtaire hypotheek) goedkoper is dan een aflossingsvrije hypotheek. Dat is afhankelijk van de marktomstandigheden.
 • Doorlopende kosten: dit zijn de bedrijfskosten van de bank zoals de kosten van personeel, gebouwen en hulpmiddelen zoals computersystemen.
 • Winst: de bank brengt een winstopslag in rekening.

Wijzigingen variabele rente per geldverstrekker

Bij een variabele rente wordt de rente één keer per maand aangepast aan de actuele rentestand. De rente kan dus iedere maand anders zijn. De variabele rente bestaat uit een basisrente en diverse opslagen. Zowel de basisrente als de variabele opslagen kunnen veranderen. Is je rente aangepast? Dan lees je hieronder welke onderdelen van je rentepercentage gewijzigd zijn.

Onderstaande informatie is bedoeld voor klanten die via Reaal al een hypotheek van de genoemde geldverstrekkers afgesloten hebben. Nieuwe klanten kunnen de hieronder genoemde producten met variabele rente niet meer kiezen.

BNP Paribas Hypotheek

 • Datum rentewijziging: 16 januari 2015
 • Basisrente: gewijzigd
 • Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten: ongewijzigd
 • Individuele risico-opslagen: gewijzigd
 • Doorlopende kosten: ongewijzigd
 • Winst: ongewijzigd

NIBC (Seyst Hypotheken, Amstelstaete, Muzen hypotheken & Hypinvest)

Heb je een hypotheek(deel) met variabele rente en wijzigt deze rente? Dan informeert STATER je welke onderdelen van deze variabele rente zijn aangepast.

SNS Reaal (Woningfonds, BLG, Holland Woningfinanciering, Reaal Hypotheken, Reaal Verzekeringen, DBV Finance & EuropeLife)

 • Datum rentewijziging: 1 december 2015
 • Basisrente: ongewijzigd
 • Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten: ongewijzigd
 • Individuele risico-opslagen: ongewijzigd
 • Doorlopende kosten: ongewijzigd
 • Winst: gewijzigd
Help me nu

Help me nu