Je hypotheek aanpassen

Je rentevastperiode loopt bijna af. Dit betekent dat je een nieuwe rentevastperiode moet kiezen. Vaak wijzigen je maandlasten hierdoor. Nu is het ook een goed moment om te bekijken of je hypotheek nog wel aansluit bij je wensen. Ben je bijvoorbeeld wel voldoende verzekerd? Waar moet je op letten als je rentevastperiode afloopt?

Laat je goed adviseren

Dit kan een goed moment zijn om je hypotheek en de overlijdens­dekking tegen het licht te houden. Maak een afspraak met een financieel adviseur.

Hypotheek aanpassen

  • Kan ik mijn rente aanpassen?

    In principe wijzigt je rente niet tijdens een rentevaste periode. Toch kan je rente wel wijzigen als je lening verandert van tariefklasse of als je je lening wijzigt. We werken met verschillende tariefklassen: als je veel leent in verhouding tot de waarde van je woning, dan is ons risico groter en valt je lening in een hogere tariefklasse. Leen je weinig in verhouding tot de waarde van je woning? Dan hebben wij minder risico en valt je lening in een lagere tariefklasse. Let op: Dit geldt alleen voor niet-NHG-leningen. In je hypotheekakte staat of je een NHG-lening hebt.

    Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor je lening kan veranderen van tariefklasse:

    1. Je woning wordt minder waard. Hierdoor wordt het risico voor ons hoger. Het kan zijn dat je lening dan in een hogere tariefklasse valt. Als je tijdens de rentevaste periode je lening verandert, dan kunnen wij de tariefklasse aanpassen. Als je rentevaste periode is afgelopen kunnen wij ook de tariefklasse aanpassen.
    2. Je woning wordt meer waard. Het kan dan zijn dat de lening in een andere tariefklasse valt en wij je rente kunnen verlagen. Dit kan omdat ons risico is gedaald. Je kunt ons vragen de tariefklasse aan te passen. Je moet dan wel een taxatierapport van je woning meesturen waaruit de markt­waarde blijkt. De kosten van het taxatierapport moet je zelf betalen.
    3. Je lost af op je lening. Ons risico wordt dan lager. Het kan zijn dat je lening dan in een lagere tariefklasse valt. Verandert de tariefklasse van je lening tijdens de lopende rentevaste periode? Dan gelden de tariefopslagen zoals deze van toepassing waren bij het ingaan van de rentevaste periode.
  • Kan ik mijn aflossingsvorm aanpassen?

    Bij bijna elke hypotheek kan je de aflossingsvorm aanpassen. De gevolgen van een aanpassing verschillen wel per soort hypotheek. Bovendien moet je rekening houden met eisen van de geldverstrekker. En natuurlijk met wet- en regelgeving.

    Kijk niet alleen naar de maandelijkse lasten, maar let ook goed op het volgende:

    • De hoogte van je overlijdensrisico­verzekering. Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt over de hoogte van je overlijdensrisico­verzekering. Als je teveel verzekerd hebt, betaal je teveel premie. Als je te weinig verzekerd hebt, loop je een financieel risico. Het is dus verstandig om eens in de paar jaar te kijken of je overlijdensrisico­verzekering nog bij je situatie past.
    • Beëindig je een verzekering? Ga na of je inkomstenbelasting moet betalen over de opgebouwde waarde in je verzekering.
    • Informeer goed bij je financieel adviseur wat de overige financiële gevolgen zijn van het aanpassen van je hypotheek en of je nog rekening moet houden met de inkomstenbelasting.
  • Waarom zou ik mijn aflossingsvorm willen aanpassen?

    Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je de aflossingsvorm wilt aanpassen. Bijvoorbeeld:

    • Je wilt maandelijks minder betalen.
    • Je wilt tijdens de looptijd meer aflossen op je hypotheek.
    • Je wilt meer zekerheid over het op te bouwen bedrag voor de aflossing van je hypotheek.

    Heb je een hypotheek afgesloten na 1 januari 2013? Dan kan het zijn dat er andere regels van de inkomstenbelasting voor je gelden. Het wijzigen van een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek in een andere aflossingsvorm kan dan ook gevolgen hebben voor de renteaftrek.

  • Hoe kan ik mijn aflossingsvorm aanpassen?

    Het veranderen van je aflossingsvorm kan grote (financiële) gevolgen hebben. Daarom kan je de hypotheek alleen via een financieel adviseur aanpassen. Van je adviseur ontvang je een offerte voor de aangepaste hypotheek.

    Let op! Wil je daarnaast een nieuwe verzekering afsluiten, een lopende verzekering afkopen of wijzigen? Dan moet je dit apart regelen. Soms kan de aanpassing van de hypotheek pas geregeld worden als de verzekering ook geregeld is.

  • Moet ik de afkoop­waarde van mijn verpande verzekering aflossen op mijn hypotheek?

    Je verzekering is verpand om je hypotheek mee af te lossen. Dat heb je met het afsluiten van je hypotheek met je geldverstrekker afgesproken. Als je de verpande verzekering wilt afkopen, bijvoorbeeld omdat je de aflossingsvorm wilt aanpassen, moet je de afkoop­waarde aflossen op je hypotheek. Wil je je aflossingsvorm omzetten en de verpande verzekering afkopen vraag dan eerst advies bij je financieel adviseur. Dit kan namelijk fiscale gevolgen hebben.

  • Heb je nog vragen?

    Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met klantenservice van Stater via telefoon­nummer 033 - 450 93 00 of stuur een e-mail.

    Of raadpleeg je financieel adviseur.