Extra aflossen op je hypotheek

Het is altijd fijn om extra af te kunnen lossen op je hypotheek als die mogelijkheid zich voordoet. Maar waar moet je rekening mee houden? Er zijn regels rondom het aflossen op je hypotheek. Lees wat er mogelijk is.

Laat je goed adviseren

Dit kan een goed moment zijn om je hypotheek en de overlijdens­dekking tegen het licht te houden. Maak een afspraak met een financieel adviseur.

Extra aflossen op je hypotheek

  • Kan ik extra aflossen op mijn hypotheek?

    Je kunt altijd extra aflossen op je hypotheek. Alleen soms moet je een vergoeding betalen. Dat hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld:

    • De reden dat je aflost. Los je af omdat je je woning hebt verkocht? Dan hoef je geen vergoeding te betalen. Los je af omdat je een hypotheek bij een andere geldverstrekker hebt afgesloten? Dan kan je wel te maken krijgen met een te betalen vergoeding.
    • De rentestand. Als het rente­percentage dat je betaalt op je hypotheek lager is dan de actuele rente voor een vergelijkbare hypotheek, dan kan je zonder te betalen vergoeding aflossen. Is het rente­percentage dat je betaalt hoger, dan ben je mogelijk wel een vergoeding verschuldigd.
    • Hoeveel je aflost. Je mag elk jaar zonder een te betalen vergoeding aflossen. Dit bedrag is vaak een percentage van je oorspronkelijke hypotheek­bedrag (minimaal 10%). Los je meer af? Dan kan je te maken krijgen met een te betalen vergoeding.

    In de algemene voor­waarden van je hypotheek lees je meer over jouw situatie. Wil je het voor de zekerheid nog even checken? Vraag het na bij Stater of bij je financieel adviseur. Doe dat in ieder geval voordat je een bedrag aflost.

  • Hoeveel kan ik elk kalenderjaar aflossen zonder dat ik een vergoeding moet betalen?

    Elk jaar kun je een deel van je lening zonder dat je een vergoeding hoeft te betalen aflossen. Dit is minimaal 10% van je lening of leningdeel. In je hypotheekvoor­waarden lees je welk percentage voor jouw hypotheek geldt. Er zijn ook situaties waarin je (meer) kunt aflossen zonder dat je een vergoeding hoeft te betalen:

    • Op de einddatum van je rentevast periode.
    • Bij de verkoop van je woning (vrijwillig of gedwongen).
    • Als je een maandvariabele rente hebt.
    • Als je de hele hypotheek aflost binnen een aantal maanden (zie je hypotheekvoor­waarden) na het overlijden van jou of je partner.
    • Als je de hele hypotheek aflost binnen een aantal maanden (zie je hypotheekvoor­waarden) nadat de woning is tenietgegaan. Dit geldt bijvoorbeeld als je woning is afgebrand.
  • Hoe wordt een eventuele vergoeding berekend?

    Nieuwe regelgeving voor vervroegd aflossen

    Soms betaal je een vergoeding aan ons als je vervroegd of extra aflost. Dit speelt als er een financieel nadeel is voor de geldverstrekker. In de wet is bepaald, hoe wij deze vergoeding moeten berekenen. Sinds 14 juli 2016 zijn de regels aangescherpt. De AFM heeft een handleiding gemaakt: een zogenaamde 'leidraad' met daarin aanbevelingen hoe hypotheekverstrekkers de vergoeding, die je moet betalen bij vervroegd aflossen berekenen. Op 20 maart 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) deze leidraad gepubliceerd.

    Wat betekent dat voor jou?

    Wij berekenen de eventueel te betalen vergoeding op basis van de leidraad van de AFM. Heb je meer vergoeding betaald dan je volgens de leidraad had moeten betalen? Dan betalen we dat verschil terug. Had je volgens de uitgangspunten van de leidraad meer moeten betalen, dan je nu betaald hebt? Dan doen wij niets en blijft de al betaalde vergoeding hetzelfde. Als het ook voor jou geldt, heb je van ons in 2017 een brief ontvangen. In de brief staat in dat geval hoeveel wij je (eventueel) gaan terugbetalen.

    Heb je afgelost tussen juli 2016 en juli 2017?

    Heb je tussen 14 juli 2016 en 15 juli 2017 vervroegd je hypotheek afgelost? Dan beoordelen wij de vergoeding die je hiervoor hebt betaald opnieuw. Dat doen we op basis van de nieuwe leidraad van de AFM. Om dit zorgvuldig te doen, hebben wij tijd nodig. Als het ook voor jou geldt, krijg je in ieder geval in 2017 nog een brief van ons. Heb je meer vergoeding betaald dan je volgens de leidraad had moeten betalen? Dan betalen we dat verschil terug. In de brief staat in dat geval hoeveel wij je gaan terugbetalen. Had je volgens de uitgangspunten van de leidraad meer moeten betalen, dan je nu betaald hebt? Dan doen wij niets en blijft de al betaalde vergoeding hetzelfde.

  • Waarom kan het verstandig zijn om extra af te lossen op mijn hypotheek?

    De belangrijkste reden: je schuld wordt kleiner. Over elke euro schuld betaal je namelijk rente. Hoewel het verlagen van je schuld nooit fout is, raden we je aan vooraf goed advies in te winnen. Ga na of het echt de beste optie voor jou is. Soms is extra sparen binnen de spaarhypotheek­verzekering verstandiger. Als je gaat aflossen, laat je dan ook goed adviseren op welk leningdeel je het beste kunt aflossen. Ook dit kan verschillende financiële gevolgen hebben.

  • Hoe kan ik extra aflossen op mijn hypotheek?

    Extra aflossen is eenvoudig. Je kunt het helemaal zelf. Toch raden we je aan om advies te vragen. Een extra aflossing heeft namelijk altijd financiële gevolgen. Extra aflossen werkt zo:

    • Controleer eerst of je een vergoeding betaalt voor het aflossen en check ook hoe hoog deze eventuele te betalen vergoeding is. Je kunt dit nalezen in de algemene voor­waarden van je hypotheek of navragen bij je financieel adviseur. Je kunt ook een informatiebrief opvragen over extra aflossen met een indicatie van de vergoeding die je eventueel moet betalen.
    • Vervolgens maak je het gewenste bedrag over op het juiste rekening­nummer. Dat is de rekening waarop je maandelijks de hypotheeklasten betaalt. Kijk voor de gegevens bij de afboeking die wij de maand ervoor hebben gedaan. Je kunt hetzelfde rekening­nummer, dezelfde naam van de rekeninghouder en dezelfde gegevens van je hypotheek vermelden bij de extra aflossing.
    • Je vermeldt 'aflossing leningdeel­nummer' met daarachter het betreffende nummer. Dit is erg belangrijk. Zo weet je zeker dat je aflost op het juiste leningdeel.
    • Wil je de hele hypotheek aflossen? Vraag dan minimaal een maand vóór het aflossen een definitieve aflosnota op. Vraag je financieel adviseur om advies.
  • Hoe vaak kan ik aflossen?

    Je kunt meer dan 1 keer per jaar extra aflossen. Je moet dan wel rekening houden met het maximale bedrag dat je, zonder dat je een vergoeding hoeft te betalen, kunt aflossen. Vaak is dit 10% van je lening of leningdeel. In je hypotheekvoor­waarden lees je welk percentage voor jouw hypotheek geldt. Wil je weten hoeveel je nog kunt aflossen? Stuur ons een e-mail met je vraag of bel 033 - 450 93 00.