Interview

Je lijfrenteuitkering en de belasting

Je lijfrente komt vrij. Wat zijn de mogelijkheden? Senior fiscalist Kees van Oostwaard (45), in dienst van SNS Reaal, schijnt zijn licht op het fiscale speelveld rond bancaire lijfrentes en lijfrenteverzekeringen.

De regels rond lijfrente zijn de afgelopen decennia steeds strenger geworden.

Dit interview met Kees van Oostwaard vond plaats in september 2012

Ik heb in het verleden een lijfrente afgesloten. Dat bedrag komt binnenkort vrij. Wat kan ik daarmee doen?

"De overheid verwacht dat je met het vrijkomende bedrag een lijfrente aankoopt. Een maandelijkse aanvulling op je inkomen. Die is er tegenwoordig in een verzekeringsvariant en een bancaire variant. De laatste wordt ook wel banksparen genoemd."

Wat is het grote verschil?

"Banksparen bestaat sinds 2008. Met banksparen heb je een geblokkeerde spaarrekening met een vaste rente. Van deze geblokkeerde spaarrekening worden worden maandelijks uitkeringen betaald. Als de rekening leeg is, stoppen de uitkeringen. De lijfrenteverzekering zit complexer in elkaar. Je kunt je bijvoorbeeld 'verzekeren' voor een uitkering tot aan je overlijden.

Na overlijden is er ook een verschil toch?

"Dat klopt. Het bedrag op de geblokkeerde spaarrekening komt na je overlijden automatisch terecht in de erfenis. Bij een lijfrenteverzekering is het nog de vraag of iemand uitkeringen gaat ontvangen. Als dat zo is dan staat op de polis wie de uitkeringen ontvangt na het overlijden."

Waaruit bestaat dat bedrag op die geblokkeerde spaarrekening?

"Je begint met een bedrag. Daar gaan maandelijkse uitkering vanaf. Aan de andere kant ontvang je rente over het geldbedrag dat blijft staan. Deze twee bepalen je 'saldo' bij overlijden. Dit bedrag komt automatisch terecht in de erfenis. Net als het saldo van een 'gewone' spaarrekening."

Ik ben 62 jaar. Mag ik het geld van de lijfrente gebruiken voor een maandelijkse uitkering tot mijn 65e?

"Als de lijfrente voor 1 januari 2006 is afgesloten dan kan dat ja. We noemen dit een overbruggingslijfrente: een lijfrente om de periode voor je 65e financieel te overbruggen. Dit mag alleen  met een lijfrenteverzekering. Banksparen is dus niet mogelijk. Loopt de verzekering door en betaal je ook ná 31 december 2005 nog elk jaar premie, dan mag je alleen de waarde van de verzekering op 31 december 2005 gebruiken. Heb je na het belastingjaar 2005 geen geld meer ingelegd, dan mag je de hele eindwaarde van de verzekering gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente."

Kan ik een lijfrente ook in één keer opnemen?

"Dat kan, maar je wordt fiscaal gestraft. Naast het feit dat het geld in één keer bij je belastbaar inkomen wordt geteld moet je ook extra kosten betalen, de zogenaamde revisierente. De revisierente is ongeveer 20% van het lijfrentekapitaal."

Geldt die revisierente ook voor kleine bedragen?

"Als het opgebouwde lijfrentekapitaal € 4.242 of minder is dan hoef je geen revisierente te betalen. Het bedrag komt in box 1 terecht en wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld."

Hoe bepaal ik hoelang ik mijn maandelijkse uitkering ga ontvangen?

"Het is heel goed om op dat punt het advies van een financieel adviseur te vragen. Naast je eigen wensen zijn er ook nog de belastingregels rond lijfrente. In het algemeen is het zo dat een lijfrente die voor 1992 is afgesloten veel meer vrijheden heeft dan één van na 1992. Heb je een verzekering die tijdens het 'oude belastingregime', dus voor 1992 is afgesloten, dan mag je de lijfrente-uitkering ook aan je kinderen schenken."

Stel ik heb mijn lijfrentekapitaalverzekering in 2007 afgesloten?

"Dan mag je lijfrentekapitaal alleen nog als aanvulling op je pensioen gebruiken. Daarbij kun je kiezen voor een lange uitkering: 20 jaar bij banksparen en tot je overlijden bij een lijfrenteverzekering. Of een kortere periode. Voor de korte periode heeft de fiscus 2 regels: de uitkering moet minimaal 5 jaar duren. En de uitkering moet ergens tussen je 65e en het jaar waarin je 70 wordt, ingaan. Met het omhoog gaan van de AOW-leeftijd, gaan die leeftijdsgrenzen de komende jaren wel opschuiven."

Dat zijn heel veel regels Kees...

"Je doet er goed aan om op dit vlak advies te vragen aan een financieel adviseur, zeker als je te maken hebt met meerdere lijfrentes die vrijkomen."

Kees van Oostwaard

Kees van Oostwaard

Senior fiscalist

Heb je vragen?

Wij beantwoorden ze graag. Jij kan kiezen op welke manier.

Help me nu

Help me nu

Help me nu