Uw hypotheek

Ook uw hypotheek verdient onderhoud. Er kan immers van alles veranderen aan uw persoonlijke en financiële situatie. En als uw rentevastperiode afloopt, wilt u ook een goede beslissing kunnen nemen. Wij helpen u graag bij het onderhoud van uw hypotheek. Of u nu uw hypotheek wilt verhogen, verhuizen of extra wilt aflossen.

Wat kunt u van ons verwachten?

Heeft u al een REAAL hypotheek? Dan helpen we u uiteraard graag met het onderhoud van uw hypotheek. Ook kunt u uw hypotheek aanpassen of verhogen.

Rentevastperiode

Loopt uw rentevastperiode binnenkort af? Dan is dit een goed moment om te kijken of uw hypotheek nog past bij uw persoonlijke situatie.

Hypotheek aanpassen

U wilt uw hypotheek aanpassen. Misschien een nieuwe aflossingsvorm? Of een andere rentevastperiode? Wij helpen u er graag bij.

Extra aflossen

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? Dat kan. Maar waar moet u rekening mee houden? En zijn er regels rondom het aflossen op uw hypotheek?

Hypotheek en scheiding, wat nu?

Echtscheiding of het einde van een relatie, is een ingrijpende gebeurtenis. Wil één van u in het huis blijven wonen of wilt u de woning liever verkopen?

Betalingsachterstand op uw hypotheek?

Het kan bijna iedereen overkomen: je komt in een situatie terecht waardoor geldproblemen ontstaan.

Aflosvormen

REAAL heeft 3 aflosvormen:

 • Annuïteitenhypotheek
 • Spaarhypotheek
 • Aflossingsvrije hypotheek

Annuïteitenhypotheek

Met de Annuïteitenhypotheek weet u zeker dat uw hypotheek op de einddatum volledig is afgelost. U betaalt elke maand een vast bedrag, bestaande uit rente en aflossing.

De kenmerken van de annuïteitenhypotheek op een rij:

 • U lost maandelijks een bedrag af op uw hypotheek.
 • Daarom bent u zeker van volledige aflossing op de einddatum.
 • Het maandbedrag blijft tijdens de rentevastperiode gelijk.
 • Meestal vragen we u een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij de annuïteitenhypotheek.

Spaarhypotheek

Met een spaarhypotheek weet u zeker dat u de hypotheek aflost. U betaalt maandelijks hypotheekrente en premie voor de SpaarHypotheekVerzekering. Deze premie is precies genoeg om aan het eind met uw 'spaardeel' uw hypotheek af te lossen.

De kenmerken van de spaarhypotheek op een rij:

 • U bent zeker dat u op de einddatum de hypotheek volledig kunt aflossen.
 • U lost pas af op de einddatum en niet tijdens de looptijd.
 • De rente over de waarde in uw verzekering blijft gelijk aan de hypotheekrente.
 • Als u al een hypotheekverzekering heeft, kunt u deze fiscaal voortzetten binnen onze SpaarHypotheekVerzekering.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af tijdens de looptijd. U betaalt maandelijks alleen rente. Aan het einde van de looptijd moet u de hypotheek aflossen. Dit kan bijvoorbeeld door uw woning te verkopen, af te lossen met spaargeld, uw hypotheek te verlengen of door een nieuwe hypotheek af te sluiten.

De kenmerken van de aflossingsvrije hypotheek op een rij:

 • U betaalt alleen rente en lost niet af tijdens de looptijd.
 • Op de einddatum lost u af met eigen geld of kunt u ervoor kiezen uw hypotheek te verlengen of een nieuwe hypotheek te sluiten. Verkoop van uw woning is uiteraard ook een mogelijkheid.
 • U bouwt geen vermogen op voor aflossing.
 • Het afsluiten van een losse overlijdensrisicoverzekering is meestal verplicht.

Eigen woning en de belasting

Heeft u een eigen woning? Wilt u een nieuwe woning kopen? Of uw hypotheek oversluiten? Dan heeft dat gevolgen voor de belasting die u betaalt. Lees welke fiscale kenmerken horen bij verschillende hypotheekvormen en het bezit van een eigen woning, welke kosten u van uw belastbaar inkomen kunt aftrekken en hoe een verbouw- of nieuwbouwdepot werkt.

Woordenboek

Kenmerkend voor hypotheken zijn de vele begrippen en het jargon. Maar wat betekent verpanden ook alweer? En wat houdt het Jaarlijkse Kostenpercentage (JKP) in? In het Woordenboek Hypotheken hebben wij de belangrijkste begrippen rondom uw hypotheek op een rij gezet:

Veelgestelde vragen

Wilt u weten hoe u geld opneemt uit uw bouwdepot? Of hoe u tussentijds kunt aflossen.